Ky laborator francez po kërkon të ndërtojë start-ups lider në botë në Web3

Një fjalë e re e njohur ka pushtuar fjalorin e botës së teknologjisë: Web3. Edhe pse ky version më i ri i internetit nuk ekziston ende dhe teknologjia është ende duke u ndërtuar, Evropa po përpiqet në mënyrë aktive ta përqafojë atë.

Nuk është befasi atëherë që City of Lights po përpiqet të nxisë kampionët e Web3 në kontinent. Studio franceze fillestare PyratzLabs po hap dyert e saj në Paris me synimin për të ndihmuar startup-et e Web3 të rriten.

Ideja e një interneti të decentralizuar ka qenë në punë për dekadën e fundit me shpërthimin e kriptomonedhave dhe blockchain-it, dhe ndoshta ka disa aplikacione të hershme Web3 që tashmë ekzistojnë.

Kompanitë e mëdha të teknologjisë tashmë po bëjnë baste të mëdha për të dhe madje po mbledhin ekipe Web3; një garë infrastrukturore po zhvillohet dhe vendet nuk duan të mbeten jashtë.

Çfarë është Web3?

Web3 përkufizohet nga teknologjia e blockchain, i njëjti sistem i përdorur nga kriptovalutat dhe tokenat jo të këmbyeshëm (NFT), por synon të përdorë një filozofi egalitare për të prerë portierët qendrorë të internetit, si Google dhe Facebook.

Mënyra më e lehtë për ta menduar është të kthehemi te versioni i parë i Internetit, ose World Wide Web, i krijuar në vitin 1989 kur pak njerëz dinin të publikonin vetë informacionin në internet.

Rreth 10 vjet më vonë, Web2.0 u shfaq kur kompani si Google dhe Facebook dhanë akses në mjetet që na lejojnë të publikojmë vetë përmbajtjen në këmbim të të dhënave tona.

Në teori, Web3 do të jetë një kombinim i dy versioneve të mëparshme të internetit, por do t’ua heqë fuqinë gjigantëve të teknologjisë dhe korporatave dhe do ta kthejë atë në duart e përdoruesve.

Blockchain do të jetë forca shtytëse pas tij dhe një nga karakteristikat kryesore të tij do të jetë metaverse, kriptovalutat dhe financat e decentralizuara (DeFi).

E ardhmja e Web3 të Evropës

Qeveritë evropiane kanë theksuar tashmë rëndësinë e ndërtimit të ekosistemeve të tyre Web3. Presidenti francez Emmanuel Macron, për shembull, ka thënë se dëshiron që Evropa të ketë metaversin e saj.

Megjithëse Franca është një nga kampionet e Evropës kur bëhet fjalë për kompanitë fillestare dhe teknologjike, vendit i mungojnë strukturat mbështetëse dhe hapësirat fizike të punës për sipërmarrësit e Web3, argumenton Bilal El Alamy, shefi dhe bashkëthemeluesi i PyratzLabs.

PyratzLabs
Tre themeluesit e PyratzLabs. Foto: PyratzLabs

Ai dhe dy nga themeluesit e kompanisë folën mes tyre për evolucionin e blockchain dhe vunë në dukje se ndërsa Franca kishte tashmë kampionë si Ledger dhe Sorare, sektori kishte nevojë për ndihmë.

PyratzLabs do të hapë zyrat e saj 1000m2; dedikuar sipërmarrësve të Web3, hapësira masive u mundëson kompanive fillestare të takohen dhe të marrin këshilla nga ekspertë të sipërmarrjes dhe teknologjisë.

Misioni i PyratzLabs është i thjeshtë: drejtimi dhe lehtësimi. Web3 lejon metoda të reja konsumi që po lulëzojnë aktualisht, veçanërisht në Paris, i cili mund të bëhet kryeqyteti evropian,” tha El Alamy për Euronews Next.

Deri më tani, janë bashkuar gjysmë duzinë start-ups dhe ka një interes të madh nga të tjerët.

Kohët e fundit po marr kaq shumë rezyme të të diplomuarve, saqë tregon se ekziston ky momentum dhe ky brez i ri dëshiron të hyjë”, tha El Alamy.

“Vendi fizik gjallëron ekosistemin. Ne nuk e kemi parë atë. Epo, nuk ka vend të tillë në Paris”.

PyratzLabs po fokusohet në mirëseardhjen e aktorëve nga industria e lojërave dhe DeFi, në mënyrë që të ndërtojë dhe financojë ekosistemin, pasi ka mbledhur 3 milionë euro nga investitorët e çipit blu për të nisur projektin.

Oreksi i investitorëve në Web3 është i lartë, thotë El Alamy, gjë që i jep atij shpresë për të ardhmen e Evropës Web3.

Ai është gjithashtu optimist se Franca mund të sfidojë peshat e rënda të teknologjisë së Shteteve të Bashkuara me talentin e saj.

Ne kemi talent dhe interes të jashtëzakonshëm dhe megjithëse kompanitë janë të strukturuara jashtë vendit, shumica e tyre si “The Sandbox” janë zhvilluar nga të diplomuar francezë nga shkollat ​​franceze,” tha El Alamy.

“Ne kemi shumë talent dhe padyshim që ka gjithashtu një njohje nga ana e investitorëve”.

Por Evropa ka një detyrë të madhe përpara nëse dëshiron të konkurrojë me SHBA-në.

Shumë nga drejtuesit e teknologjisë të botës Web2 janë larguar për të punuar për kompanitë amerikane Web3.

Ish-zëvendëspresidenti i Google, Surojit Chatterjee, tani është shefi i produkteve në Coinbase, Pravjit Tiwana i Amazon u largua nga AWS Edge Services për t’u bërë shefi i teknologjisë në Gemini, dhe ish-kreu i lojërave në YouTube Ryan Wyatt është tani CEO i Polygon Studios.

Por për shkak të rregullimit më të madh për kompanitë Web3 në Evropë sesa në SHBA, El Almy beson se blloku ka një avantazh tjetër.

Në Evropë, ne kemi një mjedis mjaft të mirë të rregulluar tani dhe mendoj se mund të ndërtojmë kampionët e së nesërmes me të drejtën në ekosistemet e duhura që nga dita e parë,” tha ai.

Burimi: Euronews