Ky startup i ri përdor një mikrob të lashtë për të kthyer CO2 në përbërës për ushqim

Brenda bioreaktorëve në një laborator me bazë në Vjenë, startup-i Arkeon Biotechnologies po riprojekton bujqësinë: Duke përdorur një proces fermentimi me një hap, ai po e kthen CO2 në përbërës për ushqim. Ndryshe nga proceset e tjera të fermentimit, siç është prodhimi i birrës, nuk fillon me sheqernat nga bimët. Në vend të kësaj, kompania përdor një mikroorganizëm me aftësinë unike për të transformuar drejtpërdrejt CO2 në blloqet ndërtuese të proteinave karbon-negative.

Karakteristika unike e mikroorganizmit që ne po përdorim është se ai prodhon të gjitha aminoacidet që na nevojiten në ushqimin e njeriut,” thotë Gregor Tegl, CEO i Arkeon, i cili sapo mblodhi një raund prej 7 milionë dollarësh nga investitorët, duke përfshirë Synthesis Capital dhe ReGen Ventures.

Evig, një “ndërtues kompanish” me bazë në Berlin, i cili nxjerr startup-e të projektuara për të përballuar sfidat mjedisore dhe etike të përdorimit të kafshëve për të bërë ushqim, mblodhi së bashku tre shkencëtarë – Tegl, Simon Rittman dhe Guenther Bochmann – për të krijuar sipërmarrjen e re. Rittman, një studiues në Universitetin e Vjenës, kishte shpenzuar më shumë se një dekadë duke parë mënyra për të përdorur Archaea, një mikroorganizëm i lashtë që evoluoi për të mbijetuar në mjedise ekstreme si vullkanet nënujore. Një lloj i Archaea-s, zbuloi ai, ishte në gjendje të bënte të 20 aminoacidet thelbësore që përbëjnë proteinën që njerëzit kanë nevojë për të mbijetuar. Rittman dhe Bochmann, të cilëve më vonë u bashkua Tegl, punuan së bashku për të zhvilluar një proces të patentuar për të shfrytëzuar në mënyrë efikase aftësinë e mikrobit.

Përbërësit që rezultojnë mund të përdoren në produkte alternative proteinike, të tilla si qumështi ose mishi me bazë bimore. Tani për tani, nëse një kompani ushqimore po bën një hamburger me bazë bimore me diçka si proteina bizele, ai përfshin një proces të ndërlikuar të pastrimit të proteinës për të hequr shijen e padëshiruar, dhe shpesh përfshin gjithashtu shtimin e përbërësve shtesë për të ndihmuar në maskimin e shijes. Duke krijuar aminoacide nga poshtë lart, në mënyrë që ato të jenë tashmë të pastra, Arkeon eliminon përpunimin dhe aditivët. Aminoacidet më pas mund të kombinohen për të krijuar përbërës të përshtatur që imitojnë shijen dhe aromën e mishit, të cilat kompania mendon se mund të ndihmojnë në zgjerimin e numrit të ushqimeve alt-proteinike në treg. Përbërësit mund të përdoren gjithashtu drejtpërdrejt në pije proteinike dhe formula për foshnjet.

Për shkak se procesi i fermentimit funksionon gjithashtu pa ndonjë input si sheqeri, ai mund të shmangë ndikimin mjedisor të rritjes dhe korrjes së kulturave.

Në thelb, ai ka potencialin për të anashkaluar bujqësinë,” thotë Michael Mitsakos, drejtor në Evig Group. Ai efikasitet do t’i bëjë aminoacidet më të lira se sa janë në treg tani, thotë ai. Arkeon ka llogaritur gjithashtu se përdorimi i bioreaktorëve të tij për të prodhuar proteina kërkon 99% më pak tokë sesa bujqësia tradicionale, duke krijuar potencialisht mundësinë që toka bujqësore të kthehet në pyje për të ndihmuar në luftimin e ndryshimeve klimatike, dhe përdor 0.01% të ujit në bujqësinë tradicionale. Meqenëse procesi i prodhimit përdor CO2 të kapur dhe pak burime të tjera, përbërësit janë karbon-negative.

Ky është një kontrast i madh me proteinat nga bujqësia e kafshëve, një nga industritë më intensive klimatike që ekziston. “Prodhimi i proteinave duke përdorur kafshët është procesi më joefikas dhe në të njëjtën kohë më mizor që mund të imagjinoni,” thotë Tegl, i cili është vegan. “Dhe pikërisht ky është motivimi ynë, përse filluam Arkeon, sepse pamë potencialin e teknologjisë për ta bërë atë të përparojë.

Brenda disa javësh, kompania do të zgjerohet në një objekt pilot për të filluar prodhimin e përbërësve të saj në një shkallë më të madhe. Është në partneritet me fabrikat e birrës për të përdorur CO2 të kapur në procesin e birrës; fabrikat e birrës mund të përdorin vetë disa nga CO2 për pije të gazuara, por zakonisht përdorin vetëm një pjesë. Kompania mund të përdorë gjithashtu CO2 nga prodhimi i bioetanolit. Në të dyja rastet, CO2 është i pastër, kështu që nuk ka nevojë të rafinohet më tej përpara se të përdoret në ushqim. Startup-i po punon gjithashtu për marrjen e miratimit rregullator, i cili thotë se do të jetë më i lehtë në Europë sesa do të ishte për disa kompani të ngjashme, sepse mikrobet e tij nuk janë të krijuara gjenetikisht. Përfundimisht, ajo do të fillojë prodhimin në shkallë të gjerë në tanke më të mëdhenj. “Në fakt do të duket shumë e ngjashme me fabrikat e birrës,” thotë Tegl.

Burimi: Fast Company