Ky vend ka punëtorët më të stresuar në të gjithë botën

Punëtorët amerikanë janë disa nga punonjësit më të stresuar në botë, sipas raportit të fundit të Gallup për Gjendjen e Punës Globale, i cili tregon se si njerëzit ndihen për punën dhe jetën vitin e kaluar.

Punëtorët amerikanë dhe kanadezë, të dhënat e sondazhit të të cilëve kombinohen në hulumtimin e Gallup, u renditën më së larti për nivelet e stresit ditor në të gjitha grupet e anketuara. Rreth 57% e punonjësve amerikanë dhe kanadezë raportuan se ndienin stres në baza ditore, me tetë pikë përqindje nga viti paraprak dhe krahasuar me 43% të njerëzve që ndihen kështu globalisht, sipas raportit të Gallup në vitin 2021.

Kjo rritje nuk është befasuese për Jim Harter, shkencëtarin kryesor të punës në Gallup, i cili thotë për CNBC Make It se nivelet e stresit, shqetësimit, trishtimit dhe zemërimit të përditshëm kanë qenë në rritje për punonjësit amerikanë që nga viti 2009. Shqetësimet për virusin, sëmundjet, pasigurinë financiare dhe traumat racore të gjitha kontribuan në shtimin e stresit gjatë pandemisë.

Por rritjet e stresit ishin veçanërisht akute për gratë në vitin e fundit: 62% e grave që punojnë në SHBA dhe Kanada raportuan ndjenja të përditshme stresi krahasuar me 52% të burrave, duke treguar ndikimin e qëndrueshëm të pritjeve gjinore për kujdesin në familje, sfidat e vazhdueshme të kujdesit për fëmijët dhe përfaqësimin e tepërt të grave në punët e shërbimeve me paga të ulëta më të shumti nga pandemia. Në të kundërt, nivelet e përditshme të stresit për gratë në Evropën Perëndimore u ulën vitin e fundit, gjë që studiuesit ia atribuojnë rrjetave të sigurisë sociale për prindërit dhe punëtorët për të parandaluar papunësinë.

Dhe ndërsa angazhimi i punonjësve u ul në pjesën tjetër të botës, u rrit në 34% në SHBA. Korrelacioni i angazhimit më të lartë, por edhe stresit më të lartë mund të rezultojë në lodhje dhe sfida të shëndetit mendor dhe tregon se “kryqëzimi i punës dhe jetës ka nevojë për pak punë”, thotë Harter.

Burimi: CNBC