Makina e parë konceptuale e BMW-së që ndryshon ngjyrë

Për BMW, makina është menduar si një paraqitje e shkurtër e asaj që përfundimisht mund të jetë një e ardhme shumë më e gjallë. “Kjo lejon që një larmi pothuajse e pafund modelesh të gjenerohen dhe ndryshojnë brenda sekondave,” tha kompania në deklaratën e saj për shtyp, e cila e përshkroi shfaqjen e dritës si një “shfaqje magjike ngjyrash”.

Lëkura e jashtme e Dee është një film i bërë nga letra elektronike e ndërtuar nga një startup i quajtur E Ink, i cili gjithashtu bën teknologjinë e ekranit për lexuesit elektronikë dhe telefonat celularë. Segmentet e veshjes përmbajnë miliona mikrokapsula të vogla me pigmente me ngjyra të ndryshme që ndryshojnë nuancat kur aplikohet energjia elektrike.

Veshja elektronike është me fuqi jashtëzakonisht të ulët, kështu që ndryshimi i ngjyrave të makinës nuk do të shkarkojë baterinë e automjetit elektrik, tha E Ink në deklaratën e saj për shtyp të enjten.

E Ink tha gjithashtu se është në gjendje të prodhojë panelet e saj në çdo formë që mund të imagjinohet – potencialisht duke çuar në aplikacione si ekranet e lexuesve elektronikë që imitojnë pamjen e letrës aktuale ose shenjat digjitale më efikase për energji dhe ekranet e orëve inteligjente.

Check out BMW's color-changing concept car in action - The Verge

BMW nuk ka lëshuar specifika për motorin ose baterinë e Dee, por thotë se makina koncept është e ngarkuar gjithashtu me harduer dhe softuer futuristik që do të jenë në dispozicion në makinat në rrugë deri në vitin 2025.

Kjo përfshin ekranin Head-Up të BMW-së, një pult digjital që përfshin të gjithë gjerësinë e xhamit të përparmë. Ai përmban gjithashtu një rrëshqitës të realitetit të përzier, një ekran me prekje që ju lejon të kontrolloni se sa përmbajtje digjitale shfaqet në atë panel, nga shpejtësia e drejtimit dhe diapazoni i baterisë deri te kontrollet e muzikës dhe mesazhet me tekst.

The interior of BMW's i Vision Dee concept car.
Brendësia e makinës konceptuale të Vision Dee të BMW. Burimi: BMW

Linja e makinave “Neue Klasse” e kompanisë, e cila do të debutojë pas dy vitesh, do të shfaqë të dyja pjesët e teknologjisë.

Por mos prisni që së shpejti të shihni teknologjinë e ndryshimit të ngjyrave në garazhin tuaj.

Përfundimisht, BMW shpreson të zhvillojë një shtresë me spërkatje që do të ndihmonte panelet që ndryshojnë ngjyrën të përballen me elementët, vuri në dukje të mërkurën website i makinave SlashGear.

Burimi: CNBC