Mbretëresha Elizabeth II ka vdekur, njofton Buckingham Palace

Mbretëresha Elizabeth II, monarkja më jetëgjatë në Mbretërinë e Bashkuar, ka vdekur në Balmoral në moshën 96-vjeçare, pasi mbretëroi për 70 vjet.

Familja e saj u mblodh në pronën e saj skoceze pasi shqetësimet u rritën për shëndetin e saj më herët të enjten.

Mbretëresha erdhi në fron në vitin 1952 dhe dëshmoi ndryshime të mëdha shoqërore.

Me vdekjen e saj, djali i saj i madh Charles, ish Princi i Uellsit, do ta udhëheqë vendin në zi si Mbreti i ri dhe kreu i shtetit për 14 mbretëritë e Komonuelthit.

Në një deklaratë, Madhëria e Tij Mbreti tha: “Vdekja e nënës sime të dashur, Madhëria e saj, Mbretëresha, është një moment i trishtimit më të madh për mua dhe të gjithë anëtarët e familjes sime.

“Ne vajtojmë thellësisht vdekjen e një Sovrani të dashur dhe të një Nëne shumë të dashur. E di që humbja e saj do të ndihet thellësisht në të gjithë vendin, Mbretëritë dhe Komonuelthin dhe nga njerëz të panumërt anembanë botës.”

Ai tha se gjatë periudhës së zisë dhe ndryshimit ai dhe familja e tij do të “ngushëlloheshin dhe mbështeteshin nga njohuritë tona për respektin dhe dashurinë e thellë në të cilën mbretëresha mbahej kaq gjerësisht”.

Në një deklaratë, Buckingham Palace tha: “Mbretëresha vdiq paqësisht në Balmoral këtë pasdite.

“Mbreti dhe bashkëshortja e Mbretit do të qëndrojnë në Balmoral këtë mbrëmje dhe do të kthehen në Londër nesër.”

Të gjithë fëmijët e Mbretëreshës udhëtuan në Balmoral, afër Aberdeen, pasi mjekët e vendosën Mbretëreshën nën mbikëqyrjen mjekësore.

Nipi i saj, Princi William, është gjithashtu atje, me vëllain e tij, Princin Harry, në rrugë.

Burimi: BBC News