Mbretëria e Bashkuar zbulon një variant të ri Covid, ja çfarë dimë deri më tani për omicron XE

Një nënvariant i ri omicron është zbuluar në MB pasi vendi përballet me një rritje të përtërirë të shtrimeve në spital Covid-19.

Varianti XE, siç dihet, deri më tani është zbuluar në 637 pacientë në mbarë vendin, sipas statistikave të fundit të Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, e cila tha se aktualisht nuk ka prova të mjaftueshme për të nxjerrë përfundime mbi transmetueshmërinë ose ashpërsinë e tij.

XE përmban një përzierje të variantit të mëparshëm shumë infektiv të omicron BA.1, i cili u shfaq në fund të vitit 2021, dhe variantit më të ri “stealth” BA.2, aktualisht varianti dominues i MB.

Është ajo që njihet si “rekombinant”, një lloj varianti që mund të ndodhë kur një individ infektohet me dy ose më shumë variante në të njëjtën kohë, duke rezultuar në një përzierje të materialit të tyre gjenetik brenda trupit të pacientit.

Transmetueshmëria e XE, ashpërsia ende nuk është përfundimtare

Të tilla rekombinante nuk janë të rralla, pasi kanë ndodhur disa herë gjatë pandemisë së koronavirusit.

Të dhënat mbi ashpërsinë dhe aftësinë e variantit të ri për t’iu shmangur vaksinave nuk janë ende të qarta, megjithëse vlerësimet e hershme sugjerojnë se mund të jetë më i transmetueshëm se variantet e mëparshme.

Të dhënat e UKHSA tregojnë se XE ka një normë rritjeje prej 9.8% mbi atë të BA.2, ndërsa Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka vendosur deri më tani këtë shifër në 10%.

Autoritetet shëndetësore kanë thënë se po vazhdojnë të monitorojnë situatën.

Ky rekombinant i veçantë, XE, ka treguar një normë të ndryshueshme rritjeje dhe ne ende nuk mund të konfirmojmë nëse ka një avantazh të vërtetë rritjeje. Deri më tani nuk ka prova të mjaftueshme për të nxjerrë përfundime në lidhje me transmetueshmërinë, ashpërsinë ose efektivitetin e vaksinës,” tha profesoresha e këshilltarit mjekësor kryesor të UKHSA, Susan Hopkins.

Rasti më i hershëm i konfirmuar i XE në Britani ka një datë ekzemplar më 19 janar të këtij viti, duke sugjeruar se mund të kishte qenë në qarkullim në popullatë për disa muaj. Ai është zbuluar gjithashtu përtej Britanisë së Madhe në Tajlandë.

Burimi: CNBC