Merkel në ceremoninë e ribashkimit gjerman: “Demokracia është nën sulm”

Kancelarja gjermane Angela Merkel ka bërë thirrje për një angazhim të vazhdueshëm ndaj demokracisë, në ceremoninë e 31-vjetorit të ribashkimit të lindjes dhe perëndimit.

Në një shërbim të përbashkët me të krishterët, hebrenjtë dhe myslimanët, kancelarja në largim tha “3 tetori 1990, qëndron për ribashkimin e vendit tonë në paqe dhe liri”.

“Kjo liri nuk shpërtheu mbi ne. Kjo liri u fitua. Vendi që ne e festojmë sot si i ribashkuar mundi të bëhet sepse kishte njerëz në RDGJ të cilët rrezikuan gjithçka për të drejtat e tyre, lirinë e tyre, për një shoqëri të ndryshme.”

Merkel paralajmëroi se ndonjëherë arritjet demokratike trajtoheshin paksa lehtë.

Ajo tha se demokracia duhet të mbrohet. “Por ne po përjetojmë sulme ndaj mallrave të tilla të larta si liria e shtypit në këtë kohë. Ne po përjetojmë një sferë publike në të cilën gënjeshtrat dhe dezinformatat demagogjike përdoren për të nxitur pakënaqësinë dhe urrejtjen. Pa ndalim dhe pa turp. Jo vetëm individët dhe grupet shpifen“.

Presidenti gjerman Frank-Walter Steinmeier ishte gjithashtu në shërbimin e Ditës së Unitetit.

Demokracia është nën sulm.
– Kancelarja gjermane Angela Merkel

“Nuk janë sulmuar vetëm njerëzit për shkak të origjinës ose besimit të tyre. Demokracia është nën sulm.”

Dita e Unitetit Gjerman u mbajt në Saksoni-Anhalt për herë të dytë që nga viti 2003.

Fatkeqësisht, festivali tradicional qytetar tre ditor u anulua përsëri për shkak të pandemisë koronavirus.

Burimi: Euronews