Meta nxjerr përditësime të reja të privatësisë për adoleshentët në Instagram dhe Facebook

Meta njoftoi sot se po prezanton përditësime të reja të privatësisë për adoleshentët në Instagram dhe Facebook. Më e rëndësishmja, të gjithë nën moshën 16 vjeç ose nën 18 vjeç në vende të caktuara, tani do të paracaktohen në cilësime më private kur të bashkohen në Facebook.

Për adoleshentët tashmë në aplikacion, Facebook do të fillojë t’i inkurajojë ata të zgjedhin më shumë cilësime private në lidhje me atë se kush mund të shohë listat e miqve të tyre, postimet në të cilat janë etiketuar, njerëzit dhe listat që ndjekin dhe kush mund të komentojë në postimet e tyre publike. Përditësimi i privatësisë së Facebook vjen më shumë se një vit pasi Instagram filloi të paracaktojë llogaritë e përdoruesve të rinj në llogaritë private gjatë regjistrimit.

Meta po teston gjithashtu mënyra për të mbrojtur adoleshentët nga mesazhet me të rriturit e dyshimtë me të cilët nuk janë të lidhur. Një shembull i një llogarie të dyshimtë është ajo që i përket një të rrituri që është bllokuar ose raportuar së fundi nga një përdorues i ri. Në Facebook, Meta nuk do të shfaqë llogaritë e dyshimta në rekomandimet e adoleshentëve “Njerëzit që mund t’i njihni”. Meta po teston gjithashtu heqjen e butonit të mesazheve në llogaritë e adoleshentëve në Instagram kur ata shihen nga të rritur të dyshimtë.

Facebook's privacy settings
Image Credits: Meta

Përveç kësaj, Meta po punon me Qendrën Kombëtare për Fëmijët e Zhdukur dhe të Shfrytëzuar (NCMEC) për të ndërtuar një platformë globale për adoleshentët që shqetësohen se imazhet e tyre intime mund të shpërndahen në internet pa pëlqimin e tyre. Qëllimi i platformës është të ndihmojë Metën të parandalojë postimin e imazheve intime të një adoleshenti në internet. Platforma do të funksionojë në mënyrë të ngjashme me sistemin aktual të Metës, i krijuar për të parandaluar ndarjen e imazheve intime nga të rriturit. Meta thotë se pasi të ndërtohet platforma, ajo mund të përdoret nga kompani të tjera në të gjithë industrinë e teknologjisë.

“Ne kemi punuar ngushtë me NCMEC, ekspertë, akademikë, prindër dhe mbrojtës të viktimave në mbarë botën për të ndihmuar në zhvillimin e platformës dhe për t’u siguruar që ajo t’u përgjigjet nevojave të adoleshentëve në mënyrë që ata të mund të rimarrin kontrollin e përmbajtjes së tyre në këto situata të tmerrshme,” tha Meta në një postim në blog. “Ne do të kemi më shumë për të ndarë në këtë burim të ri në javët e ardhshme.”

Meta po punon gjithashtu me Thorn dhe markën e tyre NoFiltr për të krijuar materiale edukative që reduktojnë turpin dhe stigmën rreth imazheve intime. Materialet edukative do të synojnë t’i fuqizojnë adoleshentët që të kërkojnë ndihmë dhe të marrin kontrollin nëse janë duke përjetuar dhunë seksuale.

Burimi: Tech Crunch