Metaverse mund të ketë vlerë 3 trilion dollarë ndaj PBB-së globale në 10 vjet – studim

Metaverse mund të kontribuojë me 3 trilion dollarë (2.8 trilionë euro) në PBB-në globale brenda një dekade nëse evoluon në të njëjtën mënyrë që ka teknologjia celulare për sa i përket adoptimit, sipas një studimi të ri.

Studimi, i publikuar nga ekspertë ekonomikë në firmën ndërkombëtare të konsulencës Analysis Group, zbuloi se në Evropë, një zgjerim i botës virtuale mund të nënkuptojë një kontribut prej 1.7 për qind – ose 440 miliardë dollarë (417 miliardë euro) – në ekonominë e kontinentit në 10 vjet.

Raporti përfundon se nëse adoptimi masiv i teknologjisë metaverse do të fillonte në vitin 2022, do të çonte në një kontribut prej 2.8 për qind në PBB-në globale deri në vitin 2031.

Ngjashëm me teknologjinë celulare, metaverset pritet të kenë aplikime të gjera në shoqëri: transformimin e sektorëve ekonomikë si arsimi, kujdesi shëndetësor, prodhimi, trajnimi për punë, komunikimi, argëtimi dhe shitja me pakicë.

Studimi miratoi kërkimet e mëparshme të bëra mbi teknologjinë e përparuar për të vlerësuar siç duhet potencialin e metaverses.

Analiza është bërë duke përdorur teknologjitë e mëparshme të suksesshme si model – për sa i përket shkallës së adoptimit nga përdoruesit dhe ndikimit në PBB – më pas duke e aplikuar atë në metaverse.

Studiuesit përdorën teknologjinë celulare si një analog të përshtatshëm për shkak të ngjashmërive që ndan me metaversin, në veçanti, duke kombinuar inovacionet ekzistuese për të ndryshuar peizazhet globale teknologjike dhe ekonomike.

Ndërsa është ende në fillimet e tij, metaversi në të ardhmen parashikohet të përbëjë një rrjet të gjerë hapësirash digjitale, të mundësuara nga teknologji të tjera në zhvillim, si realiteti i argumentit, realiteti virtual ose realiteti i përzier.

Analiza u bazua në literaturën akademike e cila ka studiuar ciklet e teknologjisë inovative, si dhe të dhëna të disponueshme publikisht në lidhje me adoptimin e teknologjisë celulare që vlerëson ndikimin e saj.

Azia do të korrë më shumë përfitime

Sipas hulumtimit, rajoni Azi-Paqësor do të përfitonte më shumë nga metaversi, me 2.3 për qind që barazohet me 1.04 trilion dollarë (993.9 miliardë euro) nëse miratohet në 2022.

Rajoni me kontributin më të ulët ishte Kanadaja me 0.9 për qind të PBB-së pas dhjetë vjetësh, e barabartë me 20 miliardë dollarë (19.1 miliardë euro).

Shefi ekzekutiv i Facebook, Mark Zuckerberg e vuri termin “metaverse” në diskutimin publik vitin e kaluar, duke ndryshuar emrin e kompanisë në “Meta” dhe duke njoftuar se ishte e ardhmja e internetit dhe kompanisë së tij të mediave sociale trilion dollarëshe.

Në vitet e mëparshme kompani të tjera si Roblox, Nvidia dhe Microsoft kanë ndërtuar gjithashtu botë virtuale me teknologjinë e realitetit virtual ose të shtuar.

Kritikët, megjithatë, kanë paralajmëruar se teknologjia me zhvillim të shpejtë mund të sjellë dëme të mundshme, veçanërisht për çështje të tilla si privatësia, hakimi i të dhënave, desensitizimi dhe çështje të tjera shëndetësore.

Burimi: Euronews