Mirë se vini në La Lloreria, ‘dhoma e të qarit’ në Madrid që trajton stigmën e shëndetit mendor

Në zemër të Madridit, ka një dhomë me ngjyrë rozë ku mund të shkoni për të qarë.

La Lloreria, ose “dhoma e të qarit”, është një projekt i vendosur në një ndërtesë në kryeqytetin spanjoll, i cili synon të heqë stigmën në shoqëri që lidhet me shëndetin mendor, duke qarë dhe duke kërkuar ndihmë.

Çdokush mund ta vizitojë.

Një shenjë që lexon “hyr dhe qaj” përshëndet vizitorët, ndërsa “Edhe unë kam ankth” shkëlqen ngushëllues në një kafaz të hapur, simbol i trazirës së brendshme që mund t’i lërë njerëzit të ndihen të bllokuar – por gjithashtu duke ofruar një çlirim.

Ka telefona në një cep me emrat e njerëzve që mund t’i telefononi kur ndiheni të mërzitur, duke përfshirë një psikolog.

Është një ide vërtet e shkëlqyer për të vizualizuar çështjen e shëndetit mendor. Është stigmatizuar të qash në Spanjë si në shumë vende të tjera,” tha Jon Nelssom, një student suedez që jeton në kryeqytetin spanjoll.

JUAN MEDINA/REUTERS

Një javë më parë, kryeministri spanjoll Pedro Sanchez njoftoi veçmas një 100 milionë euro për kujdesin shëndetësor mendor, i cili do të përfshijë shërbime të tilla si një linjë 24-orëshe për të ndihmuar personat që mendojnë vetëvrasjen.

Kjo nuk është një tabu, është një problem i shëndetit publik për të cilin duhet të flasim, ta bëjmë të dukshëm dhe të veprojmë në përputhje me rrethanat,” tha ai për sëmundjet mendore teksa nisi planin në Ditën Botërore të Shëndetit Mendor më 10 tetor.

Në vitin 2019, 3,671 njerëz vdiqën nga vetëvrasja në Spanjë, shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjeve pas shkaqeve natyrore.

Një në 10 adoleshentë është diagnostikuar me një problem të shëndetit mendor, ndërsa 5.8 për qind e popullsisë së përgjithshme vuan nga ankthi, sipas të dhënave të qeverisë.

Burimi: Euronews