Mos i hidhni bateritë e vjetra, në vend të kësaj ushqeni bimët tuaja me to

Një kompani australiane riciklimi po i kthen bateritë e vjetra në pleh për të mbjellat, në një përpjekje për të parandaluar që ato të përfundojnë në landfill.

Rreth 97 për qind e baterive alkaline në Australi nuk riciklohen: ato që vendosim në telekomandat e televizorit, lodrat e fëmijëve dhe elektrikët. Në vend të kësaj, ato përfundojnë në kazanët e zakonshëm të plehrave ku metodat e depozitimit nënkuptojnë se kimikatet që na ofrojnë energji të lëvizshme mund të rrjedhin në tokë, duke shkaktuar ndotje.

Në Evropë, është një histori tjetër. Legjislacioni kërkon që dyqanet që shesin bateri t’u kërkojnë klientëve t’i kthejnë ato pasi t’u mbarojë lëngu. Kjo do të thotë se përqindja që riciklohet është dukshëm më e lartë, në krahasim me Australinë.

Bateritë alkaline përdoren në telekomandat, lodrat e fëmijëve dhe elektrikët ndër të tjera. Canva

Për bateritë që riciklohen, shumica e termocentraleve përdorin nxehtësi ekstreme për të shkrirë metalet brenda tyre që të përdoren përsëri. Por ka një problem, gjithçka tjetër është djegur, duke lënë elementë të tjerë, të cilët janë nxjerrë nga burime natyrore, të papërdorura ku mund të ripërdoren diku tjetër.

Duke i bërë gjërat ndryshe

Envirostream dëshiron t’i bëjë gjërat pak më ndryshe. Pjesë e Lithium Australia, e cila riciklon të gjitha llojet e baterive, po merr këta përbërës të tjerë dhe po i kthen në diçka që ka fuqinë për të ndihmuar bimët të rriten.

“Globalisht, asgjësimi i baterive alkaline është bërë një problem i madh,” tha Adrian Griffin, drejtor menaxhues i Lithium Australia, në një deklaratë për shtyp. “Plani ynë për ripërdorimin e komponentëve aktivë të baterive të shpenzuara nuk është vetëm një hap i rëndësishëm drejt menaxhimit mjedisor mbarëbotëror të çështjes, por mund të ketë gjithashtu një ndikim të fuqishëm në qëndrueshmërinë e baterive të disponueshme.

Edhe pse disa kimikate në bateri janë toksike, kjo metodë e re merr mikro-ushqyesit e pranishëm në bateritë alkaline dhe i kthen ato në ushqim jetik për të korrat. Zinku, i cili është i pranishëm në shumë bateri alkaline, i ndihmon bimët të prodhojnë një kimikat të quajtur klorofil. Kjo është ajo që i bën bimët të gjelbra dhe pa të ato nuk mund të përdorin rrezet e diellit për të kthyer ujin dhe CO2 në energji.

Bimët përdorin lëndë ushqyese si zinku për të kthyer ujin dhe CO2 në energji. Unsplash

Si bëhet një bateri ushqim bimor?

Një proces i ngjashëm është përdorur tashmë nga kompania finlandeze, Tracegrow, e cila i kthen bateritë alkaline të përdorura në produkte që pasurojnë tokat për rritjen e kulturave ushqimore. Është pjesë e një plani të ekonomisë rrethore që synon të minimizojë shfrytëzimin e burimeve natyrore të planetit duke i përdorur ato për aq kohë sa të jetë e mundur.

Bateritë fillimisht grimcohen, më pas proceset e filtrimit dhe pastrimit largojnë elementët toksikë si mërkuri dhe nikeli. Është e rëndësishme që këto të mos përfundojnë në pleh, pasi mund të hyjnë në ushqimin që hamë, kështu që testimi i produktit përfundimtar është rigoroz. Pasi të hiqen, ato dërgohen për t’u asgjësuar në mënyrë të sigurt nga impiantet e trajtimit të mbetjeve të rrezikshme në vend që të kullohen në tokë, siç do të bënin nëse bateritë do të dërgoheshin në landfill.

Elementët gjurmë pastrohen dhe kthehen në mënyrë të sigurtë në natyrë si produkte për bujqësi. Deri më tani, plehrat janë përdorur në domate, pambuk dhe avokado me rezultate të mira thonë kompania.

Burimi: Euronews