NASA zbulon 6 galaktika gjigante që janë aq të vjetra sa nuk duhet të ekzistonin

NASA sapo ka zbuluar gjashtë galaktika gjigante që janë aq të lashta, saqë studiuesit thonë se ato as që duhet të ekzistojnë më.

Një ekip astrofizikanësh gjeti objektet misterioze të fshehura në imazhet e marra nga teleskopi hapësinor James Webb, i cili u publikua në një studim sot (22 shkurt).

Ata gjithashtu kanë zbuluar se ky zbulim është ‘shtyrja e kufijve’ për gjithçka që mendonin se dinin rreth hapësirës.

NASA ishte në gjendje të gjente galaktika pothuajse aq të mëdha sa Rruga e Qumështit, të gjitha plot me disa yje të kuq shumë të pjekur, ka zbuluar një studim i fundit.

Imazhet u morën nga teleskopi hapësinor James Webb, i cili tregoi saktësisht se sa larg ishin këta yje.

Ndërsa duken vetëm si pika të vogla në teleskopin e fuqishëm, astronomët tani kanë qenë në gjendje të përcaktojnë moshën e yjeve përmes analizimit të dritës që lëshon nga galaktikat.

Pothuajse po aq e vjetër sa vetë koha, studiuesit zbuluan se galaktikat gjigante me sa duket u shfaqën menjëherë pas agimit të universit.

Afërsisht 500 deri në 700 milionë vjet pas Big Bengut – për të qenë të saktë – kur universi ishte vetëm 3% e moshës së tij aktuale.

The giant galaxies appeared roughly 500 to 700 million years after the Big Bang. Credit: Paopano / Alamy Stock Photo
Galaktikat gjigante u shfaqën afërsisht 500 deri në 700 milionë vjet pas Big Bengut. Burimi: Foto e aksioneve Paopano / Alamy

Këto objekte janë shumë më masive sesa pritej kushdo,” tha Joel Leja, një asistent profesor i astronomisë dhe astrofizikës në Penn State.

Ai vazhdoi: “Ne prisnim vetëm të gjenim galaktika të vogla, të reja, foshnja në këtë pikë në kohë, por ne kemi zbuluar galaktika po aq të pjekura sa e jona në atë që më parë mendohej se ishte agimi i universit.

Studiuesit gjithashtu pohuan se zbulimi ‘shtyn kufijtë e të kuptuarit tonë të kozmologjisë’ dhe këto objekte tani janë duke u referuar joformalisht si ‘shkëputës të universit’.

Ata kanë mbajtur deri tani emrin e tyre”, shtoi Leja.

Ndërsa ai zbuloi se ata ‘nuk e kishin idenë se çfarë do të gjenim’, ‘e papritura’ që atëherë ka krijuar probleme në terren.

Credit: NASA, ESA, CSA, I. LABBE (Swinburne University of Technology)
Burimi: NASA, ESA, CSA, I. LABBE (Swinburne University of Technology)

Ai vazhdoi: “Rezulton se kemi gjetur diçka kaq të papritur, saqë në fakt krijon probleme për shkencën. Ajo vë në pikëpyetje të gjithë pamjen e formimit të hershëm të galaktikave.”

Profesori asistent shtoi gjithashtu se kjo ishte ‘shfaqja e tyre e parë’ në këtë kohë, kështu që studiuesit ishin të prirur të mbanin një ‘mendje të hapur’ për atë që po shihnin para tyre.

“Ndërsa të dhënat tregojnë se ato janë galaktika të mundshme,” tha ai, “Unë mendoj se ekziston një mundësi reale që disa nga këto objekte të rezultojnë të jenë vrima të zeza supermasive të errësuar.”

Megjithatë, ai shtoi: “Pavarësisht, sasia e masës që zbuluam do të thotë se masa e njohur në yje në këtë periudhë të universit tonë është deri në 100 herë më e madhe se sa kishim menduar më parë.

Burimi: Unilad