NASA zgjidh misterin e pjesës së zhdukur të tokës së Marsit

Nasa mendon se e di se ku shkoi një pjesë e munguar misterioze e Marsit.

Javën e kaluar, rover Perseverance kreu një nga hulumtimet e tij qendrore, duke gërmuar në planetin e kuq dhe duke u përpjekur të nxirrte pak tokë, të cilën Nasa shpreson ta kthejë në Tokë në të ardhmen. Misioni duket se shkoi mirë, me roverin që shponte tre centimetra poshtë siç pritej dhe la pas një vrimë të pastër dhe të saktë.

Por kur inxhinierët kontrolluan atë që kishte nxjerrë roveri, nuk kishte asgjë atje. Tubi i mostrës që pritej të kishte një mostër thelbësore në të ishte thjesht bosh.

Tani Nasa ka përcaktuar se shkëmbi ishte jashtëzakonisht i butë dhe se nuk ishte aq i fortë sa të nxirrte një mostër. Në vend të kësaj, fragmentet ndoshta kanë mbetur në vrimë, ose përfunduan të lëna pas në prerjet, ose të dyja.

Roveri tani po kalon në vendin tjetër të marrjes së mostrave në kërkimin e tij për shenja të jetës së lashtë marsiane; duhet të arrijë atje në fillim të muajit tjetër.

Imazhi nga roveri dhe helikopteri i tij shoqërues, Ingenuity, tregoi se shkëmbi sedimentar duhet të jetë shumë më i mirë për marrjen e mostrave atje, tha të mërkurën Louise Jandura, inxhinierja kryesore për fushatën e marrjes së mostrave Perseverance.

“Pajisjet kompjuterike u kryen siç ishte urdhëruar, por shkëmbi nuk bashkëpunoi këtë herë,” shkroi zonja Jandura në një azhurnim online. “Më kujton përsëri natyrën e eksplorimit. Një rezultat specifik nuk garantohet kurrë pavarësisht se sa shumë përgatiteni.”

Nasa po kërkon të mbledhë rreth 35 mostra që do të ktheheshin përmes anijeve kozmike të ardhshme në një dekadë.

Nuk është hera e parë që një robot i Marsit has në rezistencë tokësore. Një gërmues gjerman në anijen InSight të NASA-s nuk arriti të gërmonte më shumë se disa metra, shumë larg objektivit të tij. Toka e grumbulluar nuk siguroi fërkime të mjaftueshme për pajisjen e matjes së nxehtësisë dhe eksperimentuesit hoqën dorë në janar.

Helikopteri i vogël, Ingenuity, ndërkohë, ende po mahnit ekipin e tij. Ai ka përfunduar 11 fluturime provë, i fundit që zgjati më shumë se dy minuta, madje ka kryer anketime ajrore të kraterit Jezero.

Shkencëtarët besojnë se zona do të kishte qenë primare për jetën mikroskopike miliarda vjet më parë, nëse do të ekzistonte.

Burimi: The Independent