Ndryshimi i orës: Përse ndodh? Historia, kush nuk e ndjek atë dhe e ardhmja

Sot, më 31 tetor 2021, në orën 03:00 akrepat e orës lëvizën një orë prapa, duke u kthyer përsëri në orën 2 të mëngjesit. Kështu i erdhi fundi kohës së ruajtjes së ditës. Por si është historia e kohës së ruajtjes së ditës, pse ndodh kjo dhe a do të ndryshojë në të ardhmen?

Kush është përgjegjës për kohën e ruajtjes së ditës?

Departamenti i Transportit mbikëqyr kohën e kursimit të ditës, një mandat federal sipas Aktit Uniform Koha të vitit 1966. Agjencia citon shumë arsye për kohën e kursimit të ditës, duke përfshirë reduktimin e energjisë dhe reduktimin e krimit.

Kush nuk e ndjek?

Megjithatë, jo çdo shtet ndjek orarin e ditës. Hawaii dhe pjesa më e madhe e Arizonës tërhiqen. Indiana nuk e zbatoi DST deri në vitin 2006. Për shkak se shteti kishte dy zona kohore, disa nga qarqet e tij ndryshuan orën e tyre në vjeshtë dhe në pranverë dhe disa jo. Për shkak se zonat kohore ishin të vështira për t’u mbajtur nën kontroll, një projekt-ligj u miratua në 2005 për të unifikuar praktikën në të gjithë shtetin. Por ligji ishte i diskutueshëm dhe e bëri guvernatorin e asaj kohe, Mitch Daniels, të papëlqyeshëm.

Kur filloi koha e ruajtjes ditore?

Benjamin Franklin shpesh vlerësohet me propozimin e parë të kursimit të ditës në esenë e tij të vitit 1784 “Një projekt ekonomik”. Ideja nuk u konsiderua seriozisht, megjithatë, deri më shumë se një shekull më vonë, kur William Willetts, një ndërtues britanik, e mbrojti ashpër atë.

Ora e ditës u miratua për herë të parë nga qeveria federale gjatë Luftës së Parë Botërore si një mënyrë për të ruajtur qymyrin. Ora e ditës vazhdoi në forma të ndryshme në nivel lokal dhe shtetëror derisa qeveria federale miratoi Aktin Uniform Koha në 1966.

Shqyrtim rreth kohës së ruajtjes së ditës

Vitin e kaluar, Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit lëshoi një deklaratë duke thënë se shëndeti dhe siguria publike do të përfitonin nga eliminimi i kohës së ruajtjes së ditës.

Koha standarde e përhershme gjatë gjithë vitit është zgjidhja më e mirë për t’iu përshtatur më së afërmi ciklit tonë të gjumit-zgjimit“, tha në një deklaratë nënkryetari i Komitetit të Sigurisë Publike Dr. M. Adeel Rishi. “Koha e ruajtjes së ditës rezulton në më shumë errësirë në mëngjes dhe më shumë dritë në mbrëmje duke prishur ritmin natyror të trupit.”

Për më tepër, hulumtimi ka treguar se dhimbjet e kokës grupore janë më të mundshme brenda dy javësh nga ndryshimi i orës dhe njerëzit janë më të prirur ndaj aksidenteve me makinë për shkak të një ore më pak gjumë.

Burimi: USA Today