Nëse dëgjoni këtë kur i përgjigjeni telefonit, mbylleni menjëherë

Young African Woman Angry on Smartphone in Café

Në epokën e teksteve të pafundme dhe mbingarkesës së mediave sociale, marrja e një telefonate nga një mik apo i dashur me lajme të mira për ju është bërë përsëri një ngjarje e veçantë. Fatkeqësisht, është gjithashtu e pamundur të kuptosh se cilat thirrje që ju vijnë janë nga dikush me të cilin dëshironi të flisni dhe jo një telefonatë tjetër bezdisëse. Dhe megjithëse ato thirrje anonime mund të duken sikur janë vetëm një telash, ato në të vërtetë mund të jenë mashtrime të synuara që mund të vënë në rrezik informacionin tuaj personal. Fatmirësisht, zyrtarët në Komisionin Federal të Komunikimeve (FCC) thonë se ka disa truke të thjeshta që mund t’ju tregojnë kur duhet ta mbyllni telefonin menjëherë – dhe të tjera që mund të ndihmojnë në uljen e telefonatave të padëshiruara fare. Lexoni për të parë se si mund ta kurseni veten nga nevoja për të prerë kordonin e thirrjeve.

Mbylleni menjëherë nëse dëgjoni një regjistrim kur i përgjigjeni telefonit.

Të dish se do të marrësh një telefonatë robok (një telefonatë e automatizuar e cila jep një mesazh të regjistruar, zakonisht në emër të një partie politike ose kompanie telemarketing) është zakonisht po aq e lehtë sa të vëresh se vjen nga një numër i panjohur ose i bllokuar. Por nëse ndonjëherë i përgjigjeni telefonit dhe dëgjoni një regjistrim në anën tjetër, duhet ta mbyllni menjëherë – veçanërisht nëse po bëni një pyetje të thjeshtë të cilës mund t’i përgjigjeni me një “po”.

Sipas FCC, mashtruesit dhe kompanitë robocall shpesh përdorin përgjigje të thjeshta për të identifikuar objektivat e mundshëm. Dhe nuk është vetëm zëri juaj: Këtu përfshihet edhe kërkimi nga ju që të shtypni një buton për t’ju hequr nga lista e thirrjeve. Ndërveprimi me këto kërkesa në çfarëdo mënyre është mënyra se si mesazhet dhe telefonatat e padëshiruara zbulojnë se numri juaj është i vërtetë, të cilin ata më pas mund ta përdorin për të filluar t’ju kontaktojnë më shpesh apo edhe t’ua shesin kompanive të tjera, raporton CNET.

Shmangni përgjigjen ndaj thirrjeve nga numrat e panjohur.

Shqyrtimi i thirrjeve tuaja dhe shmangia e numrave të panjohur mund të jetë e vështirë dhe e bezdisshme, veçanërisht nëse jeni duke pritur për një telefonatë të rëndësishme nga dikush, numrin e të cilit nuk mund ta keni ruajtur në telefonin tuaj. Por sipas FCC, edhe nëse një telefonatë duket se vjen nga kodi i zonës suaj, ka një shans të mirë që të jetë “i modifikuar” për të tërhequr vëmendjen tuaj dhe t’ju mashtrojë për ta marrë atë.

Sigurisht, nëse ndonjëherë i përgjigjeni telefonit dhe kuptoni se po flisni me një person të drejtpërdrejtë në vend të një regjistrimi, ka disa flamuj të tjerë të kuq që duhet t’i mbyllni gjithashtu menjëherë. Nëse një telefonues pretendon se është nga një kompani apo agjenci qeveritare dhe ju bën menjëherë presion për informacione personale, të tilla si një numër llogarie, adresë, numër karte krediti, numër sigurimi shoqëror ose informacion personal, siç është emri i vajzërisë së nënës suaj, ka të ngjarë të jetë një mashtrues. FCC rekomandon mbylljen e telefonit sapo të dyshoni ose të jeni të pasigurt dhe pastaj të telefononi kompaninë ose agjencinë e supozuar përsëri nga një numër të listuar zyrtarisht ose në një numër të shënuar në faturën ose deklaratën tuaj të llogarisë.

Raportimi i mesazheve ‘spam’ mund të ndihmojë në uljen e një shqetësimi tjetër të madh teknologjik.

Fatkeqësisht, mashtruesit nuk po bombardojnë telefonin tuaj me thirrje: Mesazhet me tekst të padëshiruara janë bërë gjithashtu një shqetësim i kohëve moderne. Dhe ndërsa bllokimi i numrave mund të ndalojë përkohësisht tekstet e padëshiruara të mbysin pajisjen tuaj, ju gjithashtu mund të përdorni disa mjete zyrtare për t’i ngadalësuar ato në përgjithësi.

Nëse ndonjëherë merrni një mesazh të dyshimtë që pretendon se keni fituar një çmim, duke ofruar një kartë krediti me normë të ulët ose pa interes, duke premtuar t’ju ndihmojë të paguani kreditë studentore, ose t’ju kërkojë informacion personal në lidhje me pagesën e faturave, Komisioni Federal i Tregtisë (FTC) paralajmëron kundër përgjigjes ose klikimit të ndonjë lidhje të bashkangjitur në tekst. Në vend të kësaj, raportojeni tekstin. Kjo do të ndihmojë rregullatorët dhe kompanitë telefonike të gjejnë dhe mbyllin zilet e tilla më shpejt dhe në mënyrë më efikase.

Burimi: Best Life