NFT që përfaqësojnë mijëra seksione të The Kiss u shitën për Ditën e Shën Valentinit

Nëse keni dëgjuar për Gustav Klimt, atëherë duhet të keni parë edhe The Kiss ose The Lovers, një nga veprat e tij më të famshme.

Është një përqafim që magjepsi botën: një çift, të mbështjellë me një mantel të stolisur prej ari, aq të zhytur nga dashuria e tyre saqë janë të pavëmendshëm për greminën në të cilën qëndrojnë.

Por tani – në kohë për Ditën e Shën Valentinit – njerëzit mund të zotërojnë një pjesë të veprës së artit në formën e një NFT ose një token jo të këmbyeshëm.

NFT-të janë njësi unike të dhënash dhe nuk mund të kopjohen. Një NFT përfshin një kod blockchain specifik për çdo imazh dhe vepron si provë e pronësisë.

Nëse mund ta vizualizoni, fotografia që shihni pas meje është 1.80 m me 1.80 m, dhe ajo është e ndarë në një rrjet,” shpjegoi Katharina Steinbrecher, drejtoreshë e komunikimit dhe marketingut në Muzeun Belvedere në Vjenë, ku ndodhet The Kiss.

“Secila nga këto 10,000 copë është 1.8 cm me 1.8 cm. Kjo do të thotë se kujtdo që blen një NFT të Kiss digjitale do t’i ndahet një nga këto pjesë.”

Pjesët e veprës janë shitur më shumë se 1800 euro secila.

“Pavarësisht nëse pjesa është në këndin e sipërm djathtas ose nëse është një pjesë nga mesi, nga fytyra, ndahet rastësisht, ju nuk mund ta zgjidhni atë,” tha Steinbrecher.

“Por për shkak se secila tregon një pjesë të ndryshme të figurës dhe secila pjesë e figurës shfaqet vetëm një herë, secila është përsëri unike.”

Është hera e parë që Muzeu i Pallatit Belvedere në Vjenë ka hyrë në NFT.

Muzetë e tjerë kanë hyrë në botën e NFT-ve – si Muzeu Britanik me lëshimin e fundit të kartolinave digjitale të artistit japonez Hokusai – por Belvedere është i pari në Austri.

Muzeu Belvedere shihet si shtëpia e Gustav Klimt me 24 vepra dhe një nga librat e skicave të Klimt në posedim të tyre, ndërsa Friza e tij monumentale Beethoven mund të gjendet në ndërtesën e Secession të Vjenës.

Por vetëm pjesë të puthjes ikonike janë në dispozicion për të dashuruarit për t’i ofruar si dhurata në ditën e Shën Valentinit.

Burimi: Euronews