Një teknologji e re përdor lotët e njeriut për të zbuluar sëmundjet

Lotët e njeriut mund të mbajnë një vërshim informacionesh të dobishme.

Me vetëm disa pika, një teknikë e re mund të dallojë sëmundjet e syve dhe madje të shohë shenjat e diabetit, raportojnë shkencëtarët më 20 korrik në ACS Nano.

Ne donim të demonstronim potencialin e përdorimit të lotëve për të zbuluar sëmundje,” thotë Fei Liu, një inxhinier biomjekësor në Universitetin Mjekësor Wenzhou në Kinë. Është e mundur që lotët mund të hapin një dritare që shkencëtarët të shikojnë në të gjithë trupin, thotë ai, dhe një ditë madje t’i lejojnë njerëzit të testojnë shpejt lotët e tyre në shtëpi.

Ashtu si pështyma dhe urina, lotët përmbajnë qese të vogla të mbushura me mesazhe qelizore (SN: 9/3/13). Nëse shkencëtarët do të mund të kapnin këto qese postare mikroskopike, ata mund të ofrojnë informacion të ri për atë që po ndodh brenda trupit. Por grumbullimi i mjaftueshëm i këtyre qeskave, të quajtura ekzosome, është i ndërlikuar. Ndryshe nga lëngjet nga pjesët e tjera të trupit, vetëm një rrjedhje lëngu rrjedh nga sytë.

Kështu që ekipi i Liu-t shpiku një mënyrë të re për të kapur qeset nga vëllimet e vogla të lotëve. Së pari, studiuesit mblodhën lot nga pjesëmarrësit e studimit. Më pas, ekipi shtoi një zgjidhje që përmban lotët në një pajisje me dy membrana nanoporoze, i vibroi membranat dhe e thithi tretësirën. Brenda pak minutash, teknika lejon që molekulat e vogla të ikin, duke i lënë qeset për analizë.

Rezultatet i dhanë një vështrim shkencëtarëve. Llojet e ndryshme të sëmundjeve të syrit të thatë hedhin gjurmët e tyre molekulare të gishtave në lotët e njerëzve, zbuloi ekipi. Për më tepër, lotët mund të ndihmojnë potencialisht mjekët të monitorojnë se si po përparon diabeti i një pacienti.

Tani, shkencëtarët duan të kapin lotët për prova të sëmundjeve të tjera, si dhe depresionit ose stresit emocional, thotë bashkautori i studimit Luke Lee, një bioinxhinier në Shkollën Mjekësore të Harvardit. “Ky është vetëm fillimi,” thotë ai. “Lotët shprehin diçka që ne nuk e kemi eksploruar vërtet.”

Burimi: Science News