Njerëzit në Japoni, Hawaii dhe Norvegji janë ndër më të shëndetshmit në botë – këtu janë sekretet e tyre për një jetë të gjatë dhe të lumtur

Mirëqenia e vërtetë është shumë më e thellë se lëngu i gjelbër ose suplementet e shtrenjta kur e shikoni përmes një objektivi global. Ka të bëjë më shumë me ushqimin e shpirtit tuaj me kurat e përjetshme që kanë pasur gjithmonë më shumë rëndësi, si komuniteti juaj, ajrin e pastër dhe një ndryshim në perspektivë.

Këtu janë tre sekrete tërheqëse të shëndetit dhe lumturisë nga disa prej njerëzve më jetëgjatë në botë:

1. Ata kalojnë sa më shumë kohë të jetë e mundur jashtë

Në Norvegji ekziston një filozofi të quajtur friluftsliv (që përkthehet në “jetën e ajrit të lirë”). Adhuruesit e friluftsliv e përshkruajnë atë si një ndjenjë – një dëshirë themelore për të kaluar sa më shumë kohë të jetë e mundur jashtë.

Norvegjezët, të cilët renditen ndër më të lartët në jetëgjatësi, janë ende të përkushtuar ndaj kauzës për të dalë jashtë. Dhe kjo kryesisht sepse ata e dinë se do të përmirësojë gjendjen shpirtërore, shëndetin mendor dhe mirëqenien emocionale.

Njerëzit në SHBA nuk kalojnë mjaft kohë jashtë. Sipas Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit, amerikanët, mesatarisht, kalojnë rreth 90% të kohës së tyre brenda, ku përqendrimet e disa ndotësve janë shpesh dy deri në pesë herë më të larta se përqendrimet tipike në natyrë.

Kjo nuk është saktësisht e mirë për shëndetin tonë.

In Norway, people are guided by a relaxed approach to the great outdoors known as friluftsliv, which translates to "the free air of life."
Në Norvegji, njerëzit udhëhiqen nga një qasje e qetë në natyrën e madhe të njohur si friluftsliv, që përkthehet në “ajrin e lirë të jetës”. Foto: Annie Daly

Për të marrë efektet shëruese të friluftsliv, nuk keni nevojë të shkoni në një kamp ose udhëtim ngjitje në mal. Ecja për të marrë ushqimet tuaja në vend që të vozisni është friluftsliv. Të kesh një piknik në park në vend që të hash në ambiente të mbyllura është friluftsliv. Të shkosh për vrap në park në vend që të bësh palestër është friluftsliv. Të mësosh në kopshte në natyrë në vend të një klase të mbyllur (po, kjo është një gjë në Norvegji) është friluftsliv.

Shumë vendas madje i lënë foshnjat e tyre jashtë në karrocë gjatë kohës së fjetjes, në mënyrë që ata të mësohen me stilin e jetës në natyrë që në moshë të re!

2. Bëjnë pjata ose pije të komplikuara

Amerikanët hanë vetëm ushqime të shpejta dhe të lehta. Kush ka kohë për të bërë diçka me aq shumë hapa?

Por një mënyrë për të forcuar fokusin dhe praktikimin e të qenit prezent është të harroni veten duke u angazhuar herë pas here në një aktivitet të ndërlikuar – jo aq për rezultatin, por për procesin.

Në Japoni, ku jetëgjatësia mesatare është 85 vjeç, mjeshtrat e çajit e bëjnë këtë me ceremonitë e çajit, një ritual koreografik i përgatitjes dhe servirjes së çajit. Gjatë procesit, fokusi i tyre është aq i thellë sa ata nuk po mendojnë për asgjë tjetër.

Ka të bëjë me përqafimin e konceptit budist të kohës, shpjegon Shigenori Nagatomo, një profesor i filozofisë në Universitetin Temple.

Kaiseki is a traditional multi-course Japanese dinner
Kaiseki është një darkë tradicionale japoneze me shumë pjata. Foto: Annie Daly

Nëse gjithçka është e përhershme dhe koha është e shkurtër, a nuk duhet të ndjekim të gjithë momente kaq të mrekullueshme, kaq unike, saqë na bëjnë të harrojmë veten dhe të na nxjerrin nga koka jonë?

3. Ata mësojnë historitë e tyre

Në SHBA, Hawaii zë vendin e parë për shtetin me jetëgjatësinë më të lartë mesatare.

Për të jetuar një jetë të shëndetshme në këtë botë, ju duhet ta dini historinë tuaj,” tha Greg Solatario, një vendas Hawaiian i cili jeton në të njëjtën tokë ku është rritur.

“Unë vij nga kjo tokë. Familja ime vjen nga kjo tokë,”-theksoi ai. “Dhe unë besoj në një mënyrë të thellë se të di se nga vij më ndihmon të qëndroj i bazuar dhe i lidhur çdo ditë.”

Si Solatario e gjeneratës së 50-të, Greg është pjesë e familjes së fundit të lashtë që ende jeton në Luginën Halawa, një pjesë historike e tokës në Molokai, ku Hawaiianët u vendosën që në 650 pas Krishtit.

Ekziston një frazë Hawaiiane, “nana i ke kumu”, që do të thotë “shikoni burimin” ose “shikoni mësuesin“,”-tha ai. “Ideja është që paraardhësit tuaj janë udhërrëfyesit tuaj. Kur e dini se nga vini, jeni më mirë në gjendje të njihni veten. Dhe njohja e vetes, njohja e historisë suaj, është një nga mënyrat më të mira për të qenë mirë. ”

A beautiful beach in Hawaii
Një plazh i bukur në Hawaii. Foto: Annie Daly

Prandaj pyesni prindërit ose gjyshërit ose fqinjët tuaj më të vjetër për jetën e tyre para se të lindnit. Cilat janë disa tradita ose këshilla që ata mendojnë se duhet t’u kalohen brezave të ardhshëm?

Nuk ka të bëjë me kuptimin e prejardhjes suaj teknike të stërgjyshërve përmes testimit gjenetik – ka të bëjë me njohjen e historisë tuaj duke gjetur kohë për t’u lidhur me të vjetrit që ndihmuan në formimin e rrugës suaj. Procesi i dëgjimit dhe përcjelljes së tregimeve i jep kuptim jetës sonë.

Burimi: CNBC