Norma e inflacionit në Mbretërinë e Bashkuar ulet papritur në 9.9% ndërsa çmimet e karburantit bien

Inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar u ngadalësua në gusht si pasojë e rënies së çmimeve të karburanteve, megjithëse çmimet e ushqimeve vazhduan të rriten ndërsa kriza e kostos së jetesës në vend vazhdon.

Indeksi i çmimeve të konsumit u rrit 9.9% çdo vit, sipas vlerësimeve të publikuara të mërkurën nga Zyra për Statistikat Kombëtare, pjesërisht nën një parashikim konsensus prej 10.2% midis ekonomistëve të anketuar nga Reuters. Ai ishte gjithashtu në rënie nga shifra e korrikut prej 10.1%.

Nga muaji në muaj, çmimet e konsumit u rritën me 0.5%, pjesërisht nën parashikimet. Inflacioni bazë, i cili përjashton energjinë e paqëndrueshme, ushqimin, alkoolin dhe duhanin, u rrit me 0.8% nga muaji në muaj dhe 6.3% nga viti në vit, në përputhje me pritjet.

Rënia e çmimit të karburanteve motorike dha kontributin më të madh në rënie në ndryshimin e normave vjetore të inflacionit si CPIH ashtu edhe CPI midis korrikut dhe gushtit 2022,” tha ONS në raportin e tij.

“Rritja e çmimeve të ushqimeve dha kontributin më të madh, pjesërisht kompensues, në rritje në ndryshimin e normave.”

Sterlina ishte afërsisht e qëndrueshme ndaj dollarit të mërkurën në mëngjes, duke u tregtuar me rreth 1,1490 dollarë.

Britania e Madhe është goditur nga një krizë historike e kostos së jetesës këtë vit pasi çmimet e ushqimeve dhe energjisë rriten në qiell dhe rritja e pagave nuk arrin të mbajë ritmin me inflacionin, gjë që ka çuar në një nga rëniet më të mprehta të pagave reale në histori.

Javën e kaluar, kryeministrja e re britanike Liz Truss njoftoi një paketë fiskale urgjente që kufizon faturat vjetore të energjisë shtëpiake në 2,500 £ (2,881,90 dollarë) për dy vitet e ardhshme, me një garanci ekuivalente për bizneset gjatë gjashtë muajve të ardhshëm dhe mbështetje të mëtejshme në tubacion për sektorët vulnerabël.

Analistët presin që masat – të vlerësuara se do t’i kushtojnë portofolit publik rreth 130 miliardë £ – do të ulin ndjeshëm perspektivën e inflacionit në afat të shkurtër, por do ta rrisin atë në afat të mesëm.

“Mund të jetë një rastësi”

Banka e Anglisë do të shpallë vendimin e saj të fundit të politikës monetare të enjten e ardhshme pas një vonese për shkak të vdekjes së Mbretëreshës Elizabeth II dhe pritet gjerësisht të zgjedhë një rritje të mprehtë prej 75 pikë bazë të normave të interesit, ndërsa duket se do të zvogëlojë inflacionin.

Në mbledhjen e saj të fundit, Banka parashikoi që inflacioni do të arrinte kulmin në 13.3% përpara fundit të vitit dhe politikëbërësit do të rivlerësojnë perspektivën e tyre në dritën e njoftimit të ri të kufirit të energjisë nga Truss.

Me shpresë, kufiri në faturat e energjisë mund të nënkuptojë se inflacioni tani është afër kulmit, megjithëse rënia e muajit të kaluar ka të ngjarë të jetë një rast dhe ne mund të shohim rritje të mëtejshme të inflacionit në muajt në vijim,” tha Richard Carter, kreu i kërkimit me interes fiks në Quilter Cheviot.

“Ndërsa plani i energjisë mund të ndihmojë, ai vjen me koston e niveleve më të larta të huamarrjes dhe shpenzimeve qeveritare, të cilat mund të inkurajojnë Bankën e Anglisë të rrisë normat edhe më tej sesa pritej fillimisht.”

Burimi: CNBC