OBSH konfirmon 80 raste të lisë së majmunëve me shpërthime në 11 vende

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka konfirmuar rreth 80 raste të lisë së majmunëve me shpërthime të fundit të raportuara në 11 vende, sipas një deklarate të premten nga agjencia globale e shëndetit.

Sipas OBSH-së, shpërthimet janë të pazakonta sepse ato ndodhin në vende ku virusi nuk është endemik. Më shumë raste ka të ngjarë të raportohen në ditët në vijim ndërsa mbikëqyrja zgjerohet, tha ai.

OBSH po punon me vendet e prekura dhe të tjerët për të zgjeruar mbikëqyrjen e sëmundjeve për të gjetur dhe mbështetur njerëzit që mund të preken dhe për të ofruar udhëzime se si të menaxhohet sëmundja,” tha agjencia.

Kombet evropiane kanë konfirmuar dhjetëra raste në shpërthimin më të madh të lisë së majmunëve ndonjëherë në kontinent, sipas ushtrisë gjermane. Shtetet e Bashkuara kanë konfirmuar të paktën një rast, dhe Kanadaja ka konfirmuar dy. Sipas OBSH-së, lija e majmunëve zakonisht gjendet në pyjet e shiut të Afrikës Qendrore dhe Perëndimore, ku jetojnë kafshët që bartin virusin.

Monkeypox është një sëmundje e shkaktuar nga një virus në të njëjtën familje si lija, por nuk është aq i rëndë, sipas qendrave për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve. Megjithatë, monkeypox mund të rezultojë në vdekje në 1 në 10 persona që kontraktojnë sëmundjen bazuar në vëzhgimet në Afrikë, sipas CDC. Vaksina e lisë është 85% efektive në parandalimin e monkeypox bazuar në studimet vëzhguese në Afrikë, sipas OBSH dhe CDC.

Monkeypox është përhapur përmes kontaktit të ngushtë me njerëzit, kafshët ose materialin e infektuar me virusin. Ai hyn në trup përmes lëkurës së dëmtuar, traktit të frymëmarrjes, syve, hundës dhe gojës. Megjithëse transmetimi njeri në njeri mund të ndodhë përmes pikave të frymëmarrjes, kjo metodë kërkon kontakt të zgjatur ballë për ballë, sepse pikat nuk mund të udhëtojnë më shumë se disa këmbë, sipas CDC.

Monkeypox zakonisht fillon me simptoma të ngjashme me gripin, duke përfshirë ethe, dhimbje koke, dhimbje të muskujve, dridhura, lodhjen dhe nyjet limfatike të fryrë, sipas CDC. Brenda një deri në tre ditë të fillimit të etheve, pacientët zhvillojnë një skuqje që fillon në fytyrë dhe përhapet në pjesë të tjera të trupit. Sëmundja zakonisht zgjat rreth dy deri në katër javë.

Ndërsa monkeypox përhapet përmes kontaktit të ngushtë, përgjigja duhet të përqendrohet tek njerëzit e prekur dhe kontaktet e tyre të ngushta,” tha OBSH. Punëtorët e kujdesit shëndetësor, anëtarët e familjes dhe partnerët seksualë të njerëzve që kanë virusin janë në rrezik më të madh të sëmundjes.

CDC konfirmoi një rast monkeypox në Massachusetts të mërkurën. Personi kishte udhëtuar së fundmi në Kanada duke përdorur transportin privat.

New York City po heton një rast monkeypox të mundshëm, sipas një deklarate të departamentit të shëndetit të enjten. U.S. kishte një shpërthim monkeypox në vitin 2003, i pari jashtë Afrikës, e cila ishte shkaktuar nga kontakti njerëzor me qentë e infektuar të mbajtur si kafshë shtëpiake. Ky shpërthim rezultoi në më shumë se 70 raste të raportuara.

Burimi: CNBC