OECD: Rritja ekonomike globale, e kufizuar

Ekonomia globale do të rritet vetëm në mënyrë të moderuar gjatë vitit të ardhshëm pasi ndihen efektet e plota të rritjes së normës së bankës qendrore, duke zbutur nxitjen nga inflacioni më i ulët. Deklarata u bë nga OECD, duke nxitur perspektivën ekonomike për vitin 2023.

Ekonomia botërore do të rritet me 2.7% këtë vit, sipas Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim, nga parashikimi i saj i mëparshëm prej 2.6% në mars.

Megjithëse e nxitur nga heqja e politikës zero të Kinës për COVID-19, kjo do të ishte shkalla më e ulët vjetore që nga kriza globale financiare 2008 – 2009, me përjashtim të vitit të goditur nga pandemia e 2020-ës, tha organizata me bazë në Paris.

Rritja do të përshpejtohet vetëm pak vitin e ardhshëm në 2.9% – e pandryshuar nga parashikimi i marsit – pasi ndikimi i rritjes së normave nga bankat kryesore qendrore gjatë vitit të kaluar zvarritet gjithnjë e më shumë në investimet private, duke filluar me tregjet e banesave.

OECD parashikoi që inflacioni në grupin e 20 ekonomive kryesore do të binte nga 7.8% vitin e kaluar në 6.1% këtë vit dhe 4.7% në 2024 – ën – ende shumë mbi objektivat e shumë bankave qendrore, pavarësisht rritjes së normave të interesit.

Norma kryesore e interesit e Rezervës Federale të SHBA ka arritur kulmin në 5.25 – 5.5%, me ulje “modeste” të normës në gjysmën e dytë të 2024 – ës.

Në zonën e euros, OECD pret që Banka Qendrore Europiane të vazhdojë të rrisë normat përballë inflacionit bazë ende të lartë, me një kulm të parë në tremujorin e tretë. Parashikohet që BQE-ja më pas do ta lërë normën e saj kryesore në 4.25% deri në fund të vitit 2024.

Banka e Japonisë pritej të mbante politikën monetare lehtësuese, pa rritje deri në fund të vitit 2024, ndërsa normat e Mbretërisë së Bashkuar u panë të arrinin kulmin diku nga tremujori i dytë i 2023 – shit.

OECD parashikoi se ekonomia amerikane do të rritej 1.6% këtë vit përpara se të ngadalësohej në 1% në 2024, me efektin e vonuar të rritjes së normave që do të godiste veçanërisht ekonominë më të madhe në botë. Ajo kishte parashikuar më parë një rritje të SHBA – së prej 1.5% këtë vit dhe 0.9% në 2023.

E nxitur nga fundi i kufizimeve të COVID, ekonomia kineze pritej të rritej 5.4% në 2023 – shin përpara se të zbutej në 5.1% në 2024 – ën. Rritja e Kinës ishte parashikuar më parë respektivisht në 5.3% dhe 4.9%.

Ndërsa goditja e çmimeve të energjisë dimërore në Europë zbehet, rritja e eurozonës u pa duke u përshpejtuar nga 0.9% këtë vit në 1.5% në 2024 – ën, pasi inflacioni më i ulët peshon më pak mbi të ardhurat.

Burimi:Scan Tv