Parashikimi i Komisionit të BE-së për ekonominë,  pritet ngadalësim për 2023 dhe 2024

Ekonomia e eurozonës do të ngadalësohet me 0.8 për qind këtë vit dhe 1.3 për qind në vitin 2024, tha të hënën Komisioni Evropian në parashikimin e tij të përditësuar, një rishikim në rënie prej 0.3 pikë përqindjeje krahasuar me vlerësimet e majit.

Rënia e konsumit, kushtet më të shtrënguara të kreditimit të bankave si rezultat i normave më të larta të interesit, ngadalësimi ekonomik në Kinë dhe rënia e lidhur me eksportet nënkuptojnë të gjitha se zona e monedhës së vetme po mbyll motorët e saj, tha ekzekutivi i BE-së.

“Ndërsa ne shmangëm një recesion dimrin e kaluar, erërat e shumta me të cilat përballet ekonomia e BE-së këtë vit kanë çuar në një vrull rritjeje disi më të dobët nga sa parashikuam në pranverë,” tha të hënën në një konferencë shtypi Komisioneri i Ekonomisë i BE-së Paolo Gentiloni.

Nga gjashtë vendet më të mëdha të BE-së për të cilat Komisioni përditësoi vlerësimet e rritjes të hënën, Gjermania është e vetmja që do të tkurret këtë vit me -0.4 përqind përpara se të kthehet në rritjen prej 1.1 përqind vitin e ardhshëm. Franca dhe Spanja shohin një rritje të vogël të rritjes në vitin 2023 (+0,3 pikë përqindje secila), ndërsa Italia, Polonia dhe Holanda shohin të gjitha parashikimet e tyre të përkeqësuara në nën 1 përqind rritje këtë vit.

Inflacioni në eurozonë parashikohet të mbetet mbi objektivin afatmesëm të Bankës Qendrore Evropiane prej 2 për qind këtë vit dhe vitin e ardhshëm, me rritjen vjetore të çmimeve që tani pritet të arrijë në 5.6 për qind këtë vit përpara se të ngadalësohet në 2.9 për qind në 2024. Kjo është kryesisht i pandryshuar nga parashikimet e majit, të cilat e vendosin inflacionin e eurozonës në 5.8 për qind këtë vit dhe 2.8 për qind në 2024.

Burimi: Scan tv