Pasaportat u bënë më të fuqishme në 2022: Cili shtet ka pasaportën më të fuqishme?

Jo të gjitha pasaportat janë krijuar të barabarta.

Mbajtësit e pasaportave të Emirateve të Bashkuara Arabe mund të udhëtojnë pa viza – ose “viza në mbërritje” – në 180 vende. Qytetarët e Afganistanit mund ta bëjnë këtë deri në vetëm 38.

Por pavarësisht këtij hendeku të lëvizshmërisë, pasaportat e pothuajse çdo vendi u bënë më të fuqishme këtë vit, sugjeron një studim i ri.

Sipas përditësimit të fundit të Indeksit të Pasaportave, çdo bar i vendit në Vanuatu pa një rritje të lirisë së udhëtimit këtë vit.

Mesatarisht, mbajtësve të pasaportave iu dha akses në 16 vende shtesë këtë vit.

Bashkëthemeluesi i Passport Index, Hrant Boghossian i përshkroi rezultatet si “shkak për optimizëm”.

Bota e ka tejkaluar standardin e ‘hapjes’ të vendosur përpara pandemisë dhe ka tregues të fortë se ky trend rritës është këtu për të qëndruar,” tha ai.

“Është veçanërisht inkurajuese të shohësh një rritje të tillë në një kohë të tensionit të shtuar gjeopolitik dhe trazirave ekonomike, duke treguar se vendet bien dakord që një botë me më pak kufij ka potencialin për të trajtuar disa nga sfidat përcaktuese të shekullit të 21-të.”

Rritja është pjesërisht për shkak të heqjes së kufizimeve të COVID-19, pranuan hartuesit e indeksit – por këmbëngulën se kjo është gjithashtu për shkak të një vlerësimi në rritje të lirisë së lëvizjes dhe popullaritetit të punës nga kudo si një nomad digjital.

Cilat vende kanë pasaportat më të vlefshme?

Pavarësisht rritjes së përgjithshme, ka ende një ‘hendek masiv lëvizshmërie’ midis mbajtësve të ndryshëm të pasaportave.

Me dokumentet e duhura, një udhëtar mund të kalojë nëpër siguri pa një shikim prapa. Por për mbajtësit e pasaportave më pak të fuqishme, dyert janë të mbyllura.

Nëntë nga dhjetë pasaportat më të fuqishme lëshohen nga vendet evropiane, zbuloi indeksi.

1. Emiratet e Bashkuara Arabe

Emiratet e Bashkuara Arabe kanë pasaportën më të fuqishme në botë, me akses në 180 vende.

Pa viza: 121

Viza në mbërritje: 59

2. Gjermania

Pa viza: 127

Viza në mbërritje: 46

3. Suedia, Finlanda, Luksemburgu, Spanja, Franca, Italia

Mbajtësit e pasaportave suedeze kanë një lëvizje të madhe udhëtimi.

Pa viza: 126

Viza në mbërritje: 47

4. Holanda

viza: 125

Viza në mbërritje: 48

5. Zvicra

Mbajtësit e pasaportave zvicerane mund të vizitojnë 123 vende pa vizë dhe u jepet një vizë pas mbërritjes për 50 vende të tjera.

Pa viza: 123

Viza në mbërritje: 50

Cilat pasaporta janë më pak të fuqishme?

Indeksi përshkruan Mbretërinë e Bashkuar si një nga ‘humbësit’ e vitit 2022.

Megjithëse Mbretëria e Bashkuar ka parë rritjen e rezultatit të saj të lëvizshmërisë globale, kjo prirje rritëse është ngadalësuar nga lufta e vendit pas Brexit për të arritur marrëveshjet e vizave me vendet anëtare të Bashkimit Evropian.

Megjithatë, Mbretëria e Bashkuar ka ende akses pa viza ose viza pas mbërritjes në 171 vende.

Afganistani (38), Siria (39), Iraku (40), Pakistani (44) dhe Somalia (44) kishin rezultatet më të këqija.

Burimi: Euronews