Planeti i dytë potencialisht i banueshëm me madhësinë e Tokës u gjet në orbitën e një ylli

Shkencëtarët kanë zbuluar një botë që ka të ngjarë të jetë shkëmbore dhe 95% e madhësisë së Tokës. Planeti, i quajtur TOI 700 e, po rrotullohet rreth një ylli dhe mund të ketë ujë të lëngshëm mbi të, thotë NASA.

Ky është planeti i katërt i zbuluar në sistemin TOI 700 – planetët e tjerë quhen TOI 700 b, c dhe d – që është 100 vite dritë larg. TOI 700 është një yll rreth të cilit rrotullohen planetët, por vetëm d dhe e rrotullohen në “zonën e banueshme”.

Një zonë e banueshme, e njohur gjithashtu si “zona e Goldilocks”, është një zonë që është në distancën e duhur nga një yll që uji mund të ekzistojë në sipërfaqen e një planeti dhe kushtet nuk janë as shumë të nxehta dhe as shumë të ftohta për jetë.

Ky është një nga sistemet e pakta me planetë të shumtë, të vegjël, me zona të banueshme që ne njohim,” tha Emily Gilbert, një studente postdoktorale në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në Kaliforninë Jugore.

Gilbert, i cili drejtoi punën, tha se planeti i sapo zbuluar i madhësisë së Tokës e është 10% më i vogël se planeti d. TOI 700 e merr 28 ditë për të rrotulluar yllin e tij, ndërsa d është në një orbitë 37-ditore.

Ekipi i zbuloi planetët gjatë vëzhgimeve të Satellitit Transiting Exoplanet Survey, ose TESS, të cilat ishin krijuar për të zbuluar më shumë planetë dhe yje.

Misioni dyvjeçar i TESS i lejoi shkencëtarët të vëzhgonin sistemet diellore dhe të monitoronin shkëlqimin e yjeve për rënie periodike të shkaktuara nga planetët që lëviznin përtej tyre. Ai mision përfundoi në vitin 2020, por TESS u zgjerua dhe planeti i ri u zbulua gjatë një viti shtesë të misionit.

“Nëse ylli do të ishte pak më afër ose planeti pak më i madh, ne mund të kishim mundur të dallonim TOI 700 e në vitin e parë të të dhënave TESS,” tha Ben Hord, një studiues i diplomuar në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore të NASA-s Goddard. “Por sinjali ishte aq i dobët sa na duhej një vit shtesë i vëzhgimeve të tranzitit për ta identifikuar atë.

Deri më tani, sateliti ka krijuar imazhe për rreth 75% të qiellit dhe ka gjetur 66 ekzoplanetë të rinj, ose botë përtej sistemit tonë diellor. Ai gjithashtu tregoi 2,100 kandidatë që astronomët po punojnë për të konfirmuar nëse janë ekzoplanetë.

Zbulimi i ri i planetit e dëshmon se sateliti mund të na ndihmojë “të gjejmë botë gjithnjë e më të vogla”, tha Gilbert.

Burimi: CBS News