Kafeja është një pjesë konstante, pothuajse e shenjtë e shumë rutinave të mëngjesit, pavarësisht nëse pini një filxhan kafe në shtëpi ose prisni me padurim shëtitjen tuaj të përditshme në kafenenë e lagjes për një latte.
Në disa mënyra, pandemia e vazhdueshme e koronavirusit ka thelluar marrëdhëniet tona (dhe varësinë) nga kafeja dhe kafeina. Në shtator, Cinch Home Services foli me më shumë se 1000 konsumues të kafesë në Shtetet e Bashkuara. 34% e të anketuarve raportuan se pinin më shumë pije me kafeinë gjatë pandemisë se kurrë më parë, me renditjen e kafesë si zgjedhjen e tyre të preferuar.
Punonjësit në distancë pinë më shumë kafe se kolegët e tyre në zyrë, zbuloi raporti, duke konsumuar mesatarisht 3.1 filxhanë kundrejt 2.5 filxhanëve çdo ditë. Në raport, 28% e të anketuarve thanë se kafeja i bën ata më produktivë në punë.
Ka hapa që mund të ndërmerrni për të maksimizuar zakonin tuaj të kafesë dhe për të qenë më produktiv ndërsa punoni nga shtëpia. Si të përfitoni sa më shumë nga filxhani i mëngjesit?
Mos pini kafe sapo të zgjoheni
Mendimi për një filxhan kafe të freskët mund të jetë motivimi juaj i vetëm për t’u ngritur nga shtrati disa mëngjese, por pirja e kafesë menjëherë pasi zgjoheni mund të zbehë nivelet natyrale të energjisë së trupit tuaj.
Eksperti i menaxhimit dhe shkencës së sjelljes Daniel Pink ka ekzaminuar shkencën e kohës dhe se si mund të ndikojë në produktivitetin tonë. Në librin e tij “Kur: Sekretet shkencore të kohës së përsosur”, bazuar në kërkime nga disa studime, thotë se koha më e mirë për të pirë filxhanin e parë të kafesë është rreth 60-90 minuta pasi të zgjoheni. Kjo për shkak se kafeina ndërhyn në prodhimin e kortizolit, hormonit që sinjalizon trupin tuaj të jetë i zgjuar dhe i përgjegjshëm. Sipas këtij studimi, nivelet e kortizolit zakonisht arrijnë kulmin rreth orës 8:30 të mëngjesit.
“Njerëzit po pinë një filxhan kafe në mëngjes në një mënyrë pothuajse skllavëruese dhe të varur”, thotë Pink. “Por ne është shumë më mirë ta lëmë kortizolin tonë të arrijë kulmin, natyrisht, atëherë kur të fillojë të bjerë, të hyjmë dhe ta godasim me një nxitje të kafeinës në kafe”.
Zgjidhni përbërësit e duhur
Kokrrat e kafesë kanë nivele të ndryshme kafeine në varësi të mënyrës se si janë pjekur. Nëse ndiheni të plogësht dhe po kërkoni një nxitje më të fortë energjie, merrni kafe të etiketuar si “pjekje e lehtë”, sugjeron Mike Balderrama, një edukator rajonal për Counter Culture Coffee. “Sa më errët ta piqni kafenë, aq më shumë kafeina digjet”, shpjegon ai.
Është gjithashtu e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje se cilat kafe janë në sezon për të marrë shijen më të mirë dhe përmbajtjen e kafeinës.
Filxhani perfekt i kafesë, sipas Balderrama, varet më pak nga kokrrat që përdorni dhe më shumë nga një përbërës tjetër: uji. “Mbi 98% e një filxhani kafeje është ujë – kështu që nëse keni ujë të keq, do të keni kafe të keqe”, thotë ai. Gjithmonë duhet të përdorni ujë të filtruar. “Sigurohuni që uji që po hidhni në pijen tuaj, madje edhe kubat e akullit në kafenë tuaj të ftohtë filtrohet, sepse do të përmirësojë pafundësisht cilësinë e filxhanit tuaj”, thotë Balderrama.
Provoni një “napucino”
Kafeja dhe dremitjet më vete janë të shkëlqyera, por së bashku mund të jenë një mjet i fuqishëm për të maksimizuar vigjilencën. Studimet në Angli dhe Japoni kanë treguar se nëse pini kafe menjëherë para se të dremini dhe flini për 20 minuta ose më pak, mund të përqendroheni në punë më mirë sesa nëse keni marrë një sy gjumë të rregullt ose thjesht keni pirë kafe.
Shkenca pas një sy gjumë kafeje është e thjeshtë: gjumi ul sasinë e adenozinës, kimikatit që ju bën të ndiheni të lodhur, në tru dhe në trup. Kafeina, e cila merr rreth 20 minuta për t’u futur, ndihmon në bllokimin e adenozinës. Duke dremitur për 20 minuta, ju po ulni sasinë e adenozinës në sistemin tuaj dhe po i jepni kafeinës më pak kimikat për të konkurruar, duke e bërë atë më efektiv.
Pink rekomandon që njerëzit të synojnë të bëjnë një sy gjumë kafeje midis orës 14:00 dhe 16:00 kur nivelet e kortizolit priren të ulen. “Është magjike! Kur zgjoheni, ju goditeni menjëherë me atë nxitje shtesë të kafeinës, “thotë ai. “Por mund të jetë gjithashtu një ritual restaurues që mund ta prisni pasi të keni punuar për disa orë.”
Burimi: CNBC