Varianti Omicron i zbuluar në 15 vende; lista

Varianti Omicron i koronavirusit është zbuluar në më shumë se një duzinë vendesh pasi gjithnjë e më shumë njerëz në mbarë botën rezultojnë pozitivë për këtë lloj.

I klasifikuar si një variant shqetësimi (VOC) nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), Omicron u raportua në trupin global të shëndetit nga Afrika e Jugut në fillim të këtij muaji.

Lexo: Çfarë dimë për variantin e ri të Covid, ‘më shqetësuesi që kemi parë’

Përhapja e Omicron në territoret më të reja është shqetësuese si për autoritetet ashtu edhe për publikun pasi është potencialisht më ngjitës.

Kjo gjithashtu mund të çojë në vendosjen e kufizimeve më të rrepta të udhëtimit ajror në ditët në vijim.

Ky lloj ka të ngjarë të jetë versioni i koronavirusit SARS-CoV-2 që ka pësuar më shumë ndryshim.

Provat e hershme sugjerojnë se është shumë i transmetueshëm dhe mund të shkaktojë riinfeksione, megjithatë kërkohen më shumë studime.

Deri më tani, Afrika e Jugut ka zbuluar mbi 50 raste të variantit Omicron – më i shumti për çdo vend.

Raste të llojit janë raportuar gjithashtu në Botsvanë, Hong Kong, Izrael, Australi dhe Kanada.

Disa vende europiane, duke përfshirë Belgjikën, Mbretërinë e Bashkuar, Holandën, Francën, Italinë, Danimarkën, Austrinë, Republikën Çeke dhe Gjermaninë kanë zbuluar gjithashtu raste të llojit të ri.

Simptomat e shfaqura nga pacientët e infektuar me Omicron janë “të buta” dhe mund të trajtohen në shtëpi, tha për Reuters Dr. Angelique Coetzee, kryetarja e Shoqatës Mjekësore të Afrikës së Jugut.

Pacientët raportuan lodhje ekstreme, dhimbje të lehta muskulore, gërvishtje të fytit dhe kollë të thatë, tha Dr Coetzee veçmas për Agence France-Presse.

Thuhet se vetëm disa prej tyre kishin temperaturë pak të lartë.

Burimi: NewsBytes