Çfarë dimë për variantin e ri të Covid, ‘më shqetësuesi që kemi parë’

Cili është varianti i ri Covid dhe pse është shqetësues?

Shkencëtarët kanë zbuluar një variant të ri Covid-19 të quajtur B.1.1.529 dhe po punojnë për të kuptuar implikimet e tij të mundshme. Rreth 100 raste të konfirmuara janë identifikuar në Afrikën e Jugut, Hong Kong, Izrael dhe Botsvanë.

B.1.1.529 ka një plejadë shumë të pazakontë mutacionesh, të cilat janë shqetësuese sepse mund ta ndihmojnë atë të shmangë përgjigjen imune të trupit dhe ta bëjë atë më të transmetueshëm, kanë thënë shkencëtarët. Çdo variant i ri që është në gjendje të shmangë vaksinat ose të përhapet më shpejt se varianti tashmë dominues Delta mund të përbëjë një kërcënim të rëndësishëm ndërsa bota del nga pandemia.

Dr Susan Hopkins, këshilltarja kryesore mjekësore në Agjencinë e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, tha se vlera R, ose numri efektiv i riprodhimit, i variantit B.1.1.529 në provincën e Gauteng të Afrikës së Jugut, ku u gjet për herë të parë, tani ishte 2 – një nivel transmetimi i pa regjistruar që nga fillimi i pandemisë, përpara se të fillonin të vendoseshin kufizimet. Për një R të çdo gjëje mbi 1, një epidemi do të rritet në mënyrë eksponenciale.

Ku është gjetur varianti i ri?

Shenjat e hershme nga laboratorët diagnostikues sugjerojnë se varianti është rritur me shpejtësi në Gauteng dhe mund të jetë tashmë i pranishëm në tetë provincat e tjera të Afrikës së Jugut.

Në një përditësim të rregullt ditor për rastet e konfirmuara në nivel kombëtar, Instituti Kombëtar për Sëmundjet Transmetuese (NICD) raportoi 2,465 infeksione të reja Covid-19, pak më pak se dyfishi i infeksioneve të një dite më parë. NICD nuk ia atribuoi ringjalljen e fundit variantit të ri, megjithëse disa shkencëtarë kryesorë vendas dyshojnë se ai është shkaku.

Afrika e Jugut ka konfirmuar rreth 100 ekzemplarë si B.1.1.529, por varianti është gjetur gjithashtu në Botsvana dhe Hong Kong. Rreth 90% e rasteve të reja në Gauteng mund të jenë B.1.1.529, besojnë shkencëtarët.

Hong Kongu regjistroi dy infeksione në njerëz që shërbyen një periudhë karantine në hotelin e aeroportit Regal. Një udhëtar nga Afrika e Jugut u zbulua se kishte infektuar personin në dhomën pranë tij. Shpresa është që periudha e karantinës të ndalojë përhapjen e saj më tej. Izraeli tha se kishte zbuluar rastin e parë të variantit, në një person që ishte kthyer nga Malavi.

Si krahasohet B.1.1.529 me variantet e tjera?

Shkencëtarët e përshkruan B.1.1.529 si variantin më të keq që kishin parë që nga fillimi i pandemisë. Ai ka 32 mutacione në proteinën spike, pjesë e virusit që përdorin shumica e vaksinave për të nxitur sistemin imunitar kundër Covid. Ky është rreth dyfishi i numrit të lidhur me variantin Delta. Mutacionet në proteinën spike mund të ndikojnë në aftësinë e virusit për të infektuar qelizat dhe përhapjen, por gjithashtu e bëjnë më të vështirë për qelizat imune të sulmojnë patogjenin.

Varianti Delta u zbulua për herë të parë në Indi në fund të vitit 2020, por është përhapur në të gjithë botën, duke shkaktuar një rritje të numrit të rasteve dhe vdekjeve. Variantet e tjera të koronavirusit përfshijnë Alpha (e cila ka origjinën në Kent në MB), Beta (e njohur më parë si varianti i Afrikës së Jugut) dhe Gamma (i gjetur fillimisht në Brazil). Është sugjeruar, pas një rënie të rasteve në Japoni, se variantet mund të “ndryshojnë veten e tyre jashtë ekzistencës”.

Çfarë kufizimesh të reja udhëtimi po vendosen?

Afrika e Jugut do të vendoset nën kufizimet e udhëtimit të “listës së kuqe” për shumë vende si Gjermania, Japonia, Franca, Bahreini dhe Republika Çeke, të cilat kanë pezulluar fluturimet. Komisioni Europian planifikon të ndalojë fluturimet nga rajoni.

Izraeli gjithashtu njoftoi se do të ndalojë qytetarët e tij të udhëtojnë në Afrikën jugore – duke mbuluar të njëjtat gjashtë vende si dhe Mozambikun – dhe do të ndalojë hyrjen e udhëtarëve të huaj nga rajoni.

Burimi: The Guardian