Prodhimi i iPhone 14 të Apple ngadalësohet nga bllokimet në Kinë

Zhvillimi i të paktën një prej iPhone-ve të rinj kryesorë të Apple për këtë vit ka mbetur prapa afatit për shkak të ndërprerjeve nga bllokimet njëmujore të COVID në Kinë, sipas një raportimi nga Nikkei Asia.

Apple u ka thënë furnitorëve që të përshpejtojnë përpjekjet për zhvillimin e produktit për të kompensuar kohën e humbur, e cila në skenarin më të keq mund të ndikojë në orarin e prodhimit dhe vëllimet fillestare të prodhimit të telefonave të rinj, thanë burime të shumta me njohuri të drejtpërdrejta për këtë çështje.

Bllokimet brenda dhe rreth Shangait filluan në fund të marsit si pjesë e politikës së rreptë të Kinës me zero-COVID, dhe ndikimi në zinxhirët e furnizimit vazhdon të mbetet pavarësisht një lehtësimi të kufizimeve.

Është sfiduese për të kompensuar kohën e humbur… Apple dhe furnitorët e saj po punojnë gjatë gjithë kohës për të përshpejtuar zhvillimin,” tha një ekzekutiv me një furnizues të Apple, duke shtuar se ritmi i rihapjes në Shangai është “mjaft i ngadaltë.”

Apple tashmë ka paralajmëruar se bllokimet në Kinë kanë ndërprerë prodhimin e modeleve aktuale dhe mund të ndikojnë në të ardhurat e saj deri në 8 miliardë dollarë këtë tremujor.

Kompania po përgatit katër modele të reja iPhone për këtë vit, të njohura paraprakisht si iPhone 14, 14 Pro, 14 Max dhe 14 Pro Max. Modelet iPhone 14 dhe Pro do të vijnë me ekran 6.1 inç, ndërsa modelet Max dhe Pro Max do të pajisen me ekrane 6.7 inç. Nikkei Asia raportoi korrikun e kaluar se Apple do të ndërpresë linjën e iPhone mini 5.4 inç këtë vit.

Montuesit kryesorë të iPhone, Foxconn dhe Pegatron janë përgjegjës për një proces të njohur si prezantimi i produktit të ri, ose NPI. Gjatë këtij procesi, Apple dhe furnitorët e saj skicojnë procesin e prodhimit për t’i kthyer modelet e saj më të fundit në produkte aktuale për prodhim masiv. NPI ndiqet nga një seri procesesh verifikimi të kryera në një orar të ngjeshur për të përmbushur kohën e dëshiruar të Apple për prodhimin masiv, nga fundi i gushtit të çdo viti.

Industria e Precisionit Luxshare e Kinës, megjithëse nuk është përgjegjëse për NPI-në e iPhone-ve të rinj, ka siguruar disa porosi për të ndërtuar dy nga katër modelet këtë vit.

Fabrikat e montimit të iPhone të Pegatron në Shanghai dhe Kunshan – qendra kryesore për biznesin e lidhur me Apple-in e kompanisë – duhej të pushonin për javë të tëra për shkak të bllokimeve të COVID. Fabrika e saj në Shangai iu dha leja për të rifilluar operimet nën menaxhimin e qarkut të mbyllur më 16 maj.

Apple kishte shpresuar që zhvillimi i iPhone-ve të rinj do të vazhdonte pa probleme këtë vit, duke pasur parasysh se situata e COVID në Kinë u shfaq nën kontroll dhe furnitorët ishin mësuar të funksiononin mes masave të rrepta parandaluese të koronavirusit.

Imponimi i papritur i masave të rrepta të kontrollit pas një numri të madh rastesh të konfirmuara në vend, i ndjekur nga bllokime mujore në grupimet më të rëndësishme elektronike të Apple, e kapi gjigantin e teknologjisë në befasi, thanë njerëzit.

Aktualisht, katër telefonat e rinj janë në testin e verifikimit inxhinierik, ose EVT, fazën e zhvillimit, thanë burimet e informuara për këtë çështje. Në këtë fazë, furnitorët projektojnë pjesët mekanike dhe rrjedhën e prodhimit për iPhone-ët e rinj dhe hartojnë faturat e materialeve (BOM) për të llogaritur kostot e prodhimit. Megjithatë, një nga modelet është rreth tre javë prapa orarit të zakonshëm për shkak të bllokimeve në Shangai. Qyteti më i madh i Kinës më 17 maj më në fund njoftoi se kishte arritur statusin “zero COVID”. Shangait iu deshën gjashtë javë për të arritur atje.

Normalisht, të gjitha modelet e reja të iPhone përfundojnë EVT-në dhe kalojnë në fazën e verifikimit deri në fund të qershorit. Kjo lë kohë për të bërë gjithçka gati për prodhim masiv deri në fund të gushtit ose javën e parë të shtatorit.

Burimi: Nikkei Asia