Pse ndihemi kaq mirë kur përqafojmë?

Për shumë prej nesh, nëse ka një gjë që na ka munguar më shumë gjatë pandemisë është të qenit në gjendje të përqafojmë të dashurit. Në të vërtetë, vetëm kur humbëm aftësinë tonë për të përqafuar miqtë dhe familjen, shumë prej nesh kuptuan se sa prekje e rëndësishme është për shumë aspekte të shëndetit tonë – përfshirë shëndetin tonë mendor.

Përqafimet jo vetëm që ndihen mirë, ato gjithashtu vijnë me shumë përfitime shëndetësore.

Arsyeja që përqafimet ndihen kaq mirë ka të bëjë me sensin tonë të prekjes. Është një sens jashtëzakonisht i rëndësishëm i cili na lejon jo vetëm të eksplorojmë fizikisht botën përreth nesh, por edhe të komunikojmë me të tjerët duke krijuar dhe mirëmbajtur lidhje shoqërore.

Prekja përbëhet nga dy sisteme të dallueshme. E para është “prekja e shpejtë”, një sistem nervash që na lejon të zbulojmë me shpejtësi kontaktin (për shembull, nëse një mizë bie në hundën tuaj, ose nëse prekni diçka të nxehtë). Sistemi i dytë është “prekja e ngadaltë”. Kjo është një popullatë e nervave të zbuluar së fundmi të quajtur aferentë c-prekës, të cilët përpunojnë kuptimin emocional të prekjes.

Këto aferentë c-prekës kanë evoluar në thelb për të qenë “nerva përqafimi” dhe aktivizohen në mënyrë tipike nga një lloj stimulimi shumë specifik: një prekje e butë, me temperaturë të lëkurës, lloji tipik i një përqafimi ose përkëdheljeje. Ne i shohim aferentët c-prekës si faza e hyrjes nervore – porti i parë i thirrjes, nëse ju pëlqen – në sinjalizimin e ndjesive shpërblyese, të këndshme të ndërveprimeve sociale të prekshme, më shumë të njohura si përqafimi dhe prekja.

Prekja është shqisa e parë që zhvillohet në bark, rreth 14 javë. Nga momenti kur kemi lindur, përkëdhelja e butë e një prindi ka përfitime të shumta shëndetësore, të tilla si ulja e rrahjeve të zemrës dhe nxitja e rritjes së lidhjeve të qelizave të trurit.

Kur dikush na përqafon, stimulimi i aferentëve c-prekës në lëkurën tonë dërgon sinjale, përmes palcës kurrizore, në rrjetet e përpunimit të emocioneve të trurit. Kjo nxit një kaskadë të sinjaleve neurokimike, të cilat kanë provuar përfitime shëndetësore. Disa prej neurokimikateve përfshijnë hormonin oksitocin, i cili luan një rol të rëndësishëm në lidhjet shoqërore, ngadalëson rrahjet e zemrës dhe zvogëlon stresin dhe nivelet e ankthit. Lirimi i endorfinës mbështet ndjenjat e menjëhershme të kënaqësisë dhe mirëqenies që rrjedhin nga një përqafim ose përkëdhelje.

Përqafimi ka një efekt aq relaksues dhe qetësues, saqë gjithashtu ka dobi në shëndetin tonë në mënyra të tjera.

Na përmirëson gjumin: Nga përfitimet e bashkë-fjetjes me foshnjat tek përqafimi me partnerin, dihet që prekja e butë rregullon gjumin tonë, sepse ul nivelet e hormonit kortizol. Kortizoli është një rregullator kryesor i ciklit tonë të gjumit-zgjimit, por gjithashtu rritet kur jemi të stresuar. Pra, nuk është çudi që nivelet e larta të stresit mund të vonojnë gjumin dhe të shkaktojnë modele të fragmentuara të gjumit ose pagjumësi.

Zvogëlon reagimin ndaj stresit: Përtej ndjenjave të menjëhershme qetësuese dhe të pëlqyeshme të siguruara nga një përqafim, prekja shoqërore gjithashtu ka përfitime afatgjata për shëndetin tonë, duke na bërë më pak reagues ndaj stresit dhe ndërtimit të rezistencës.

Prekja ushqyese, gjatë periudhave të hershme të zhvillimit, prodhon nivele më të larta të receptorëve të oksitocinës dhe nivele më të ulëta të kortizolit në rajonet e trurit që janë jetike për rregullimin e emocioneve. Foshnjat që marrin nivele të larta të kontaktit ushqyes rriten për të qenë më pak reagues ndaj stresuesve dhe shfaqin nivele më të ulëta të ankthit.

Rrit mirëqenien dhe kënaqësinë: Gjatë gjithë jetës sonë, prekja sociale na lidh së bashku dhe ndihmon në mirëmbajtjen e marrëdhënieve tona. Siç është theksuar, kjo është për shkak se çliron endorfinë, e cila na bën të shohim përqafimet dhe prekjet si shpërblyese. Prekja siguron “ngjitësin” që na mban së bashku, duke mbështetur mirëqenien tonë fizike dhe emocionale.

Dhe kur prekja është e dëshiruar, përfitimet ndahen nga të dy njerëzit në shkëmbim – është një rrugë me dy kalime. Në fakt, edhe ledhatimi i kafshës suaj mund të ketë përfitime për shëndetin dhe mirëqenien, me rritjen e niveleve të oksitocinës si tek kafsha, ashtu edhe tek pronari.

Mund të na ndihmojë të luftojmë infeksionet: Duke rregulluar hormonet tona – duke përfshirë oksitocinën dhe kortizolin – prekja dhe përqafimi gjithashtu mund të ndikojë në përgjigjen imune të trupit tonë. Ndërsa nivelet e larta të stresit dhe ankthit mund të shtypin aftësinë tonë për të luftuar infeksionet, marrëdhëniet e ngushta dhe mbështetëse përfitojnë shëndet dhe mirëqenie.

Hulumtimet madje sugjerojnë që përqafimi në shtrat mund të na mbrojë nga ftohja e zakonshme. Duke monitoruar frekuencën e përqafimit mes pak më shumë se 400 të rriturve të cilët më pas ishin të ekspozuar ndaj një virusi të zakonshëm të ftohjes, studiuesit zbuluan se “përqafuesit” ishin mëpak të prirur për t’u ftohur. Dhe edhe nëse e kishin, ata kishin simptoma më pak të rënda.

Përqafohuni

Ndërsa është e rëndësishme që ne vazhdojmë të mbajmë veten të sigurt, është po aq e rëndësishme që të mos heqim dorë nga përqafimet përgjithmonë. Izolimi dhe vetmia shoqërore dihet se rrisin shanset tona për vdekje të parakohshme – dhe ndoshta studimi i ardhshëm duhet të hetojë nëse është mungesa e përqafimeve ose prekja shoqërore që mund ta shtyjë këtë. Prekja është një instinkt që është i dobishëm për shëndetin tonë mendor dhe fizik – kështu që ne duhet të festojmë kthimin e tij.

Sigurisht, jo të gjithë dëshirojnë një përqafim. Pra, për ata që nuk e bëjnë, nuk ka asnjë arsye të shqetësohen për humbjen e përfitimeve të përqafimeve, sepse ju mund ta bëni vetë. Dhënia e një përqafimi vetes ka treguar se rregullon proceset emocionale dhe zvogëlon stresin.

Burimi: The Independent