Pse vulat e pasaportave të BE-së së shpejti do të jenë një gjë e së kaluarës

Vulat e pasaportave janë simbole nderi për shumë udhëtarë, duke formuar një gjurmë letre të aventurave të tyre.

Por së shpejti ato mund të jenë një gjë e së kaluarës kur hyjnë në Zonën Shengen.

Sistemi i ri i automatizuar i hyrjes/daljes (EES), që do të nisë në nëntor 2023, do të regjistrojë vizitorët jo-BE në mënyrë digjitale, duke hequr nevojën për pulla fizike.

EES do të zëvendësojë sistemin aktual të vulosjes manuale të pasaportave, i cili kërkon shumë kohë, nuk ofron të dhëna të besueshme për kalimet kufitare dhe nuk lejon zbulimin sistematik të atyre që kanë kaluar qëndrimin“, thuhet në një deklaratë nga Departamenti i Migracionit dhe Çështjeve të Brendshme të Komisionit Evropian.

Çfarë është sistemi i hyrjes/daljes nga BE (EES)?

EES do të jetë një sistem i automatizuar i TI-së për regjistrimin e udhëtarëve nga vendet e treta që janë të përjashtuar nga viza ose kanë viza afatshkurtër.

Sa herë që një person kalon një kufi të jashtëm të BE-së, sistemi do të regjistrojë emrin e tij, llojin e dokumentit të udhëtimit, të dhënat biometrike (gjurmët e gishtërinjve dhe imazhet e fytyrës) dhe datën dhe vendin e hyrjes dhe daljes. Do të regjistrojë gjithashtu refuzimet e hyrjes.

Shpresohet se kontrollet e automatizuara të kontrollit kufitar dhe sistemet e vetë-shërbimit do të përmirësojnë sigurinë në BE dhe do të jenë më të shpejta për udhëtarët. Megjithatë, industria e linjave ajrore dhe vende të ndryshme kanë thënë se mungesa e përgatitjes mund të shkaktojë probleme në daljen e dhëmbëve kur të futet sistemi.

Fillimisht duhej të lançohej në vitin 2022, por u shty deri në maj 2023 dhe përsëri deri në nëntor.

Sipas sistemit të ri, udhëtarëve me akses pa viza në Zonën Shengen do t’u kërkohet të marrin autorizimin e udhëtimit në internet përmes Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS). Kjo do të nisë në faza sapo EES të jetë funksionale.

Vulat e pasaportave janë ende të nevojshme përpara se të nisë EES

Pas Brexit, britanikët janë paralajmëruar se duhet të marrin vulat e pasaportës kur të dalin dhe të hyjnë në Zonën Shengen.

Kjo shërben si dëshmi se ata nuk e kanë tejkaluar afatin e tyre pa viza prej 90 ditësh në një periudhë 180-ditore.

Zakonisht ndodh automatikisht në siguri dhe, për disa adhurues të udhëtimeve, ka qenë madje një hap i vogël i argjendtë i largimit nga BE.

Burimi: Euronews