Qeveria e Ukrainës mbledh mbi 10 milionë dollarë donacione në kriptomonedha

Qeveria e Ukrainës ka mbledhur më shumë se 10 milionë dollarë donacione në kriptomonedha, iu drejtuar një metode të pamundur të financimit të grumbulluar për ta ndihmuar atë të kapërcejë një pushtim brutal nga Rusia.

Llogaria zyrtare në Twitter e qeverisë ukrainase publikoi të shtunën adresa për dy kuleta kripto, njëra pranon vetëm bitcoin dhe tjetra merr ether dhe tether, një monedhë që gjurmon vlerën e dollarit amerikan.

Që nga e diela, ato kuleta kanë tërhequr kripto me vlerë 10.2 milionë dollarë, sipas hulumtimit nga firma analitike e bllokut, Elliptic. Kjo është në krye të milionave në monedhë digjitale të dhuruara për organizatat joqeveritare që mbështesin ushtrinë ukrainase.

Rreth 1.86 milionë dollarë nga paratë e dhuruara për qeverinë e Ukrainës u krijuan përmes shitjes së një tokeni të pandryshueshëm, ose NFT, fillimisht i synuar për të mbledhur fonde për themeluesin e WikiLeaks, Julian Assange, tha Elliptic.

NFT-të janë asete digjtale unike të krijuara për të përfaqësuar pronësinë e artikujve virtualë, të tillë si vepra arti ose personazhe të video lojërave.

Zhvillimi tregon se si Ukraina po i drejtohet kriptove për ndihmë gjatë ofensivës ushtarake të Rusisë në vend, e cila filloi të enjten.

Come Back Alive, një OJQ që ofron pajisje për ushtrinë ukrainase, ka pranuar donacione kriptosh që nga viti 2018. Ajo ka mbledhur monedhë digjitale me vlerë miliona dollarë që nga fillimi i pushtimit të Rusisë.

Dhurimet totale të kriptove për qeverinë e Ukrainës dhe OJQ-të që mbështesin ushtrinë tani janë 16.7 milionë dollarë, sipas Elliptic.

“Asetet kriptoale të tilla si Bitcoin janë shfaqur si një metodë e rëndësishme alternative e financimit të grumbulluar,” shkroi Tom Robinson, shkencëtari kryesor i Elliptic, në një postim në blog të dielën. “Ata lejojnë donacione të shpejta, ndërkufitare, të cilat anashkalojnë institucionet financiare që mund të bllokojnë pagesat për këto grupe.”

Come Back Alive iu pezullua faqja e mbledhjes së fondeve Patreon këtë javë. Kompaninë tha se “nuk lejon asnjë fushatë të përfshirë në dhunë ose blerje të pajisjeve ushtarake”. Patreon i lejon përdoruesit të marrin të ardhura mujore përmes abonimeve me pagesë.

Ushtria ukrainase fillimisht sugjeroi se nuk mund të pranonte fonde në monedhat digjitale në bitcoin, me një deklaratë në faqen e internetit të qeverisë duke thënë se “legjislacioni kombëtar nuk e lejon Ministrinë e Mbrojtjes së Ukrainës të përdorë sisteme të tjera pagesash (‘Webmoney,’ ‘Bitcoin,’ PayPal, etj.)”

Megjithatë, qeveria duket se e ka zbutur këtë qëndrim.

Më vete të dielën, Ministri ukrainas i Transformimit Digjital, Mykhailo Fedorov u bëri thirrje shkëmbimeve kryesore të kriptove që të bllokojnë pagesat për përdoruesit rusë.

Është thelbësore të ngrihen jo vetëm adresat e lidhura me politikanët rusë dhe bjellorusë, por edhe të sabotohen përdoruesit e zakonshëm”, shkroi Fedorov në Twitter.

SHBA, aleatët evropianë dhe Kanadaja ranë dakord të shtunën të heqin disa banka ruse nga Swift, sistemi i mesazheve ndërbankare. Ata gjithashtu ranë dakord të parandalojnë bankën qendrore të Rusisë që të vendosë rezervat e saj ndërkombëtare në mënyra që mund të minojnë sanksionet.

Burimi: CNBC