Rritja e chatbot-eve të AI mund të krijojë një makth ekologjik

Gara për gjigantët e Silicon Valley për të integruar gjeneratorët e gjuhës së AI në motorët e kërkimit në internet mund të shkaktojë një kërkesë të pesëfishtë në fuqinë kompjuterike dhe emetime masive të karbonit.

Tashmë është krijuar udhërrëfyesi komercial për gjeneruesit e tekstit të AI. Me fillime modeste në përdorime rekreative, si krijimi i teksteve origjinale të këngëve, poezive dhe madje edhe detyrave shkollore, teknologjia tani është bërë një obsesion fitimprurës për gjigantët e Silicon Valley.

Në fillim të shkurtit, lajmet se Microsoft planifikoi të integronte ChatGPT në Bing e dërgoi Google në një përleshje të raportuar “kodi i kuq”.

Pas takimeve të vështira midis madhështorëve të Alphabet, kompania vendosi të përshpejtojë lançimin e konkurrentit të saj të AI, Bard, nga frika se motori i saj i kërkimit dhe të ardhurat nga reklamat mund të shihnin një rënie të konsiderueshme në angazhim.

Të dyja kompanitë ende po përpiqen të provojnë se përsëritja e teknologjisë së chatbot-it është pikë referimi dhe kompania kineze e kërkimit Baidu ka njoftuar që atëherë sulmin e saj në AI.

Zhvillime të reja shfaqen çdo javë dhe të shohësh përmasat e mëdha të investimeve dhe inovacionit është emocionuese. Midis furisë për fitime, megjithatë, një aspekt kyç i hapësirës në rritje ka marrë shumë më pak vëmendje: kostoja e saj potencialisht e madhe ekologjike.

Duke fshehur fjalë për fjalë një sekret të ndyrë, pronarët duhet të zbulojnë ende kërkesat e mëdha të fuqisë për të fuqizuar këto mjete për të kryer në masë. Analiza e palës së tretë sugjeron që GPT-3 i OpenAI konsumoi 1,287 MWh gjatë stërvitjes dhe krijoi 550 ton dioksid karboni.

Ndërsa kjo nuk duket një sasi e tmerrshme në izolim, kur mendoni për tablonë më të madhe – dhe energjinë e nevojshme për t’i shërbyer miliona përdoruesve vazhdimisht në çdo motor kërkimi kryesor – pasojat bëhen të vërteta shqetësuese.

ChatGPT krenohet me 13 milionë përdorues në ditë si një produkt i pavarur, dhe platforma e tij pritëse Bing trajton gjysmë miliardë klikime ditore. Edhe pa tendosjen e shtuar të teknologjisë gjeneruese të AI, qendrat e të dhënave tashmë përbëjnë rreth 1% të të gjitha emetimeve të gazeve serrë.

What Does ChatGPT Really Mean For Businesses?

Pasi përfundimisht shoqërohet me disa integrime chatbot, Martin Bouchard i kompanisë kanadeze të qendrës së të dhënave QScale vlerëson se një fuqi shtesë kompjuterike katër deri në pesë herë do të nevojitet për kërkim në internet. Ai pretendon se ky është gjithashtu minimumi absolut.

“Nëse ata do të ritrajnojnë modelin shpesh dhe do të shtojnë më shumë parametra dhe gjëra, është një shkallë krejtësisht e ndryshme e gjërave,” shpjegoi Bouchard. “Qendrat aktuale të të dhënave dhe infrastruktura që ne kemi nuk do të jenë në gjendje të përballojnë [shtimin e AI]… është shumë”, paralajmëron ai.

Siç e kemi parë shumë shpesh, kur shfaqen teknologji të reja dhe të njohura, ndikimi i tyre ekologjik është shpesh një mendim i mëvonshëm. Lulëzimi i kriptomonedhave dhe NFT-ve fjalë për fjalë ringjallën impiantet e karburanteve fosile që po vdisnin në të gjithë SHBA-në dhe shtrirja e gjurmës së karbonit të cloud computing mund të bëhet e egër ndërsa rritet në themelin e transaksioneve digjitale.

Duke marrë parasysh se Microsoft është zotuar të bëhet negativ i karbonit deri në vitin 2050, ne po tregojmë një interes shumë të madh për operacionet e tij të ardhshme – në veçanti, se si ai planifikon të mbështesë përpjekjet e tij të AI me infrastrukturën e gjelbër.

Burimi: Thred.