Rusia do të largohet nga ISS pas vitit 2024 dhe do të ndërtojë stacionin e saj hapësinor

Ndërsa tensionet vazhdojnë të rriten midis Rusisë dhe Perëndimit për luftën e vazhdueshme në Ukrainë, Moska ka njoftuar se do të largohet nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) pas vitit 2024.

Vendimi, i raportuar nga mediat ruse, u njoftua gjatë një takimi midis presidentit rus Vladimir Putin dhe Yuri Borisov, drejtorit të përgjithshëm të sapoemëruar të Roscosmos – agjencisë ruse hapësinore.

Njoftimi, ndonëse përgjithësisht shihet si një lajm i keq për bashkëpunimin ndërkombëtar në hapësirë, nuk do të thotë se Rusia po heq dorë nga ambiciet e saj galaktike me Moskën që sugjeron se do të krijojë një stacion të ri orbital të sajin.

Borisov, i cili zëvendësoi paraardhësin Dmitry Rogozin pasi ai u hoq personalisht si kreu i Roscosmos nga Putin në fillim të këtij muaji, e quajti vendimin për të shkuar i vetëm dhe për të ndërtuar stacionin hapësinor të Rusisë “duke ngritur shiritin” në industrinë hapësinore dhe “prioritetin” kryesor të programit.

Sigurisht, ne do t’i përmbushim të gjitha obligimet ndaj partnerëve tanë, por vendimi që të largohemi nga ky stacion pas vitit 2024 është marrë”, tha Borisov.

Me daljen e Rusisë nga ISS ikën dhe një nga zonat e pakta të mbetura ku Moska ishte ende duke bashkëpunuar në mënyrë paqësore me vendet perëndimore.

Tensionet ishin rritur pas pushtimit të Ukrainës në shkurt dhe sanksioneve pasuese të vendosura ndaj Rusisë, me një luftë fjalësh që shpërtheu midis NASA-s dhe Roscosmos për të ardhmen e ISS.

Bashkëpunimi ndërkombëtar në stacion do të vazhdojë midis NASA-s, JAXA të Japonisë, ESA të Evropës dhe agjencive hapësinore CSA të Kanadasë.

Burimi: Euronews