Sanksionet e luftës në Ukrainë: Finlanda do të kufizojë vizat turistike për rusët

Ministri i Jashtëm i Finlandës Pekka Haavisto tha për Euronews se qeveria ka miratuar planet për të filluar kufizimin e numrit të vizave që ata lëshojnë për rusët.

Qeveria finlandeze është vënë nën presion të shtuar publik dhe politik në dhjetë ditët e fundit për të mbyllur një “zbrazëtirë” të perceptuar të sanksioneve që lejon dhjetëra mijëra rusë të vijnë në BE me makinë ose autobus përmes pikave kufitare finlandeze – edhe pse rusët janë të ndaluar nga sanksionet nga fluturimi ose marrja e trenit për në Bashkimin Evropian.

Haavisto thotë se ministrat i dhanë dritën jeshile të enjten një skeme që do të kufizonte numrin e emërimeve të disponueshme për rusët në misionet diplomatike finlandeze në Rusi, gjë që ka efekt në uljen e numrit të vizave të lëshuara përfundimisht.

Është një zgjidhje burokratike afatshkurtër e një problemi që finlandezët shpresojnë se BE do ta zgjidhë për ta në takimin e ardhshëm të ministrave të jashtëm në Republikën Çeke në fund të gushtit.

Ne sigurisht nuk jemi i vetmi vend që kemi problem me këtë çështje”, tha Haavisto.

Dhe nëse reduktojmë sasinë e vizave Shengen që lëshojmë, duhet të kemi një qasje më të koordinuar të BE-së”, shtoi ai.

Finlandezët kanë 12 kategori të ndryshme vizash që mund t’i lëshojnë, duke përfshirë studentët, punëtorët, anëtarët e familjes dhe turizmin – dhe Haavisto tha se mënyra më e thjeshtë dhe më e ligjshme që ata mund të reduktojnë numrin e vizave turistike është “të vendosin përparësi në afatet kohore për lloje të tjera vizash dhe u japin pak më pak shifra vizave turistike”.

Baza e mbështetjes për të ndaluar turistët rusë që godasin sanksionet

Në një nivel më bazë, finlandezët kanë treguar pakënaqësinë e tyre ndaj fluksit të turistëve rusë që vijnë përtej kufirit që nga mesi i korrikut, kur Moska hoqi kufizimet e fundit kufitare të mbetura të lidhura me COVID.

Një grup rinor politik pagoi për një billbord të madh pranë pikës kufitare me Rusinë, i cili thotë: “Ndërsa jeni me pushime, ukrainasit nuk kanë shtëpi ku të kthehen“; ndërsa qyteti juglindor i Lappeenranta, ku shumica e udhëtarëve rusë ndalojnë për pazar, do të luajë himnin kombëtar të Ukrainës çdo ditë në gusht dhe do të ngrejë flamuj ukrainas në portin e hyrjes në Finlandë dhe në qendrat tregtare.

Shitësve finlandezë u është kujtuar që të mos u shesin asnjë mall luksi turistëve rusë, gjë që do të ishte shkelje e sanksioneve; dhe agjentët doganorë finlandezë kanë konfiskuar disa sende luksoze dhe “mallra që mund të kontribuojnë në aftësitë industriale dhe ushtarake të Rusisë, të tilla si ndihmat e përdorura në lundrim” në një seri kontrollesh dhe kërkimesh të zgjeruara të turistëve rusë që kalojnë mbrapa kufirin.

Ndërkohë, nisma e një qytetari që kërkon ndalimin e vizave të reja për rusët dhe anulimin e vizave ekzistuese, ka mbledhur më shumë se 7000 nënshkrime që nga fillimi i saj në fund të korrikut. Peticioni do të duhet të mbledhë 50,000 nënshkrime brenda gjashtë muajve në mënyrë që të shqyrtohet nga komisionet parlamentare.

Është e rëndësishme të kujtojmë se lëshuesit më të mëdhenj të vizave Shengen për rusët janë Greqia, Italia dhe Spanja”, tha ministri i Jashtëm Haavisto, një politikan veteran i Partisë së Gjelbër, për Euronews në një intervistë telefonike nga Helsinki.

Dhe kur jepen viza nga ato vende, ne nuk mund t’i ndalim njerëzit në kufijtë tanë, sepse Shengen garanton mosdiskriminim në bazë të kombësisë,” vuri në dukje ai.

Finlandezët gjithashtu duan të jenë shumë të kujdesshëm që të mos ndalojnë njerëzit të kalojnë kufirin për arsye bashkimi familjar – një pjesë e madhe e Rusisë lindore dikur ishte pjesë e Finlandës derisa iu dorëzua rusëve si dëmshpërblime pas Luftës së Dytë Botërore, dhe ka lidhje të thella dhe të qëndrueshme familjare ndërkufitare.

Ekzistojnë gjithashtu rreth 84,000 folës rusisht amtare që jetojnë në Finlandë, shumë prej tyre me partnerë finlandezë dhe familje të gjera. Haavisto thotë se 30% e njerëzve që kalojnë kufirin me Rusinë tani janë në të vërtetë finlandezë.

Për ne, është e rëndësishme që ne të kemi një kufi paqësor dhe njerëzit që duhet ta kalojnë atë mund ta kalojnë atë. Por ne nuk duam të bëhemi një kalim për në Aeroportin e Helsinkit, të cilin rusët fillojnë ta përdorin si pikë tranziti,” ai tha për Euronews.

“Kjo nuk ka nevojë vetëm për një vendim finlandez, por për një vendim më të gjerë të Shengenit.”

Burimi: CNBC