Së shpejti në kartëmonedhat në mbarë botën: Mbreti Charles

Miliarda kartëmonedha dhe monedha anembanë botës që shfaqin portretin e Mbretëreshës Elizabeth II do të zëvendësohen pas vdekjes së saj.

Për gati 70 vjet, imazhi i Mbretëreshës është shfaqur në monedhat e Mbretërisë së Bashkuar, me portrete të ndryshme të profilit të saj teksa plaket. Ajo u shfaq në kartëmonedhat e vendit për më shumë se 60 vjet, monarku i parë britanik që e bëri këtë. Portreti i saj shfaqet gjithashtu në monedhën e disa vendeve që më parë ishin nën sundimin britanik.

Që nga viti 1953, një vit pasi mbretëresha mori fronin, monedhat e Mbretërisë së Bashkuar kanë mbajtur pesë versione të ndryshme të portretit të saj. Ajo u shfaq në kartëmonedhat e vendit duke filluar nga viti 1960.

Por tani, Banka e Anglisë, e cila printon kartëmonedhat e vendit dhe Mint Mbretërore, që prodhon monedhat e saj, përballen me detyrën e madhe për të tërhequr atë monedhë nga qarkullimi dhe për ta zëvendësuar atë me para që mbajnë portretin e mbretit Charles III.

Ka më shumë se 4.7 milionë kartëmonedha në qarkullim në Mbretërinë e Bashkuar, me një vlerë kolektive 82 miliardë £ (95 miliardë dollarë), sipas bankës qendrore. Ka gjithashtu rreth 29 miliardë monedha që qarkullojnë, tha Royal Mint.

Paratë e reja ka të ngjarë të futen gradualisht dhe të bashkëjetojnë si mjete ligjore me kartëmonedhat dhe monedhat e vjetra për një periudhë kohore.

Një hap i ngjashëm ndodhi në vitin 2017, kur Royal Mint filloi të lëshojë një monedhë të re 12 anësh me vlerë 1 £. Monedha e re qarkulloi në të njëjtën kohë me monedhën e vjetër 1 £ në formë të rrumbullakët për gjashtë muaj përpara se kjo e fundit të humbiste statusin e saj si monedhë ligjore.

Por nuk janë vetëm paratë që do të kërkojnë një ndryshim. Mbretëria e Bashkuar përballet me një operacion të madh për të ndryshuar shenjat mbretërore në mijëra kuti postare dhe pasaporta të sapo lëshuara.

Ende nuk ka ndryshime

Royal Mint tha në një deklaratë në faqen e saj të internetit se monedhat që mbajnë imazhin e Mbretëreshës “mbeten me kurs ligjor dhe në qarkullim” dhe se prodhimi i tyre do të vazhdojë si zakonisht gjatë “kësaj periudhe zie të respektueshme”.

Banka e Anglisë tha se “portretet ikonë të Mbretëreshës [ishin] sinonim” me disa nga veprat e saj më të rëndësishme.

Kartëmonedhat aktuale që shfaqin imazhin e Madhërisë së Saj Mbretëreshës do të vazhdojnë të jenë mjete ligjore”, thuhet në një deklaratë të së enjtes. (Në një moment të premten, aq shumë njerëz po përpiqeshin të hynin në faqen e internetit të Royal Mint sa që kishte një radhë virtuale për të hyrë.)

Banka qendrore tha se do të parashtrojë planet e saj për të zëvendësuar kartëmonedhat ekzistuese sapo të përfundojë periudha e zisë. Royal Mint tha gjithashtu se do të bënte një njoftim në kohën e duhur.

Imazhi i Mbretëreshës është zbukuruar gjithashtu në disa kartëmonedha dhe monedha në të gjithë Komonuelthin – një shoqatë e 54 vendeve, pothuajse të gjitha më parë ishin të kolonizuara nga MB.

Në Kanada, ku Mbretëresha mbetet kreu i shtetit, imazhi i saj shfaqet në kartëmonedha plastike prej 20 dollarësh.

Kontnota e tanishme polimer 20 dollarë synohet të qarkullojë për vitet në vijim. Nuk ka asnjë kërkesë legjislative për të ndryshuar modelin brenda një periudhe të caktuar kur ndryshon Monarku,” tha Amélie Ferron-Craig, një zëdhënëse e Bankës së Kanadasë një deklaratë për CNN Business.

Ministri i financave i Kanadasë është përgjegjës për miratimin e dizajnit të kartëmonedhave të reja, shtoi Ferron-Craig, dhe lëshimi i këtyre kartëmonedhave zakonisht zgjat disa vjet.

Në Australi, gjithashtu, portreti i Mbretëreshës shfaqet në kartëmonedhën prej 5 dollarësh. Banka e Rezervës së Australisë tha të premten se nuk do të kishte “ndryshim të menjëhershëm” në kartëmonedhat e saj.

Ai shtoi se kartëmonedhat e saj 5 dollarë “nuk do të tërhiqen” dhe ka të ngjarë të qëndrojnë në qarkullim për vite me rradhë.

Burimi: CNN