Shikoni Blue Origin teksa nis fluturimin e tij të pestë të pasagjerëve për në hapësirë

Të shtunën në mëngjes, kompania e hapësirës ajrore Blue Origin ka planifikuar të kryejë fluturimin e saj të pestë turistik, duke dërguar një ekuipazh prej gjashtë vetësh në skajin e hapësirës. Edhe një herë, është një fluturim pa ndonjë personazh të famshëm në bord, pasi kompania po kalon në bërjen e këtyre udhëtimeve të shpejta në hapësirë ​​relativisht rutinë.

Fluturimi, i quajtur NS-21, vjen vetëm dy muaj pas udhëtimit të fundit turistik të Blue Origin më 31 mars. Ai mision dërgoi pesë klientë me pagesë dhe një punonjës të kompanisë – hera e parë që nuk fluturuan emra të mëdhenj. Punonjësi i Blue Origin ishte në fakt një zëvendësues i minutës së fundit për komedianin dhe aktorin Pete Davidson, i cili fillimisht kishte planifikuar të fluturonte, por duhej të largohej për shkak të problemeve të planifikimit kur misioni u vonua. Përpara atij fluturimi, Blue Origin theksoi se kishte të paktën një personazh të famshëm në bordin e fluturimeve, duke përfshirë spirancën e GMA Michael Strahan, yllin e Star Trek William Shatner, aviatorin legjendar Wally Funk dhe, në mënyrë të famshme, themeluesin e kompanisë, Jeff Bezos.

Nuk ka emra të njohur në këtë fluturim, por ka disa fletushka të dukshme në këtë udhëtim. Evan Dick, një inxhinier dhe investitor, po bëhet fluturuesi i parë i përsëritur i Blue Origin, pasi tashmë ka fluturuar në hapësirë ​​në misionin e tretë të kompanisë me ekuipazh. Dhe Katya Echazarreta, një komunikuese STEM dhe prezantuese e YouTube, do të bëhet gruaja e parë e lindur meksikane që do të fluturojë në hapësirë. Vendi i saj në fluturim sponsorizohet nga Space for Humanity, një organizatë jofitimprurëse që synon të zgjerojë “qasjen në hapësirë ​​për të gjithë njerëzimin” duke financuar bileta në fluturimet Blue Origin dhe Virgin Galactic për ata që përndryshe nuk do të ishin në gjendje t’i përballonin ato.

Victor Correa Hespanha po përfiton gjithashtu nga një fluturim i sponsorizuar, ky nga një grup i quajtur Crypto Space Agency. Grupi i entuziastëve të kriptos e faturon veten si një agjenci hapësinore për “Crypto Nation” dhe po financon projekte të lidhura me hapësirën duke shitur NFT. Rënia e parë e NFT ofroi një shans për të fluturuar në hapësirë ​​dhe Hespanha u zgjodh rastësisht për të marrë fluturimin e parë. CSA planifikon të blejë më shumë bileta në hapësirë ​​për anëtarët, “të kërkojë kontaktin e parë me inteligjencën jashtëtokësore” dhe “të mbrojë planetin nga ndikimet katastrofike të asteroideve”.

Gjithashtu në fluturim janë Hamish Harding, një pilot avioni dhe kryetar i ndërmjetësimit të tij të biznesit të avionëve dhe Jaison Robinson, një investitor, aventurier dhe ish-konkurrent në shfaqjen televizive, Survivor: Samoa. Së fundmi është Victor Vescovo, i cili bashkëthemeloi firmën e tij private të kapitalit dhe që është zhytur në pikën më të thellë të oqeanit deri në 12 herë dhe ka arritur pikën më të lartë në secilin nga shtatë kontinentet.

Të gjashtë do të fluturojnë në raketën suborbitale New Shepard të Blue Origin, e cila është projektuar për të nisur pasagjerët në një lartësi rreth 65 milje përtej kufirit të hapësirës. Automjeti ngrihet nga objekti i lëshimit të Blue Origin pranë Van Horn, Teksas, duke transportuar klientët në një kapsulë të vendosur në majë të raketës. Pas një lartësie të caktuar, kapsula dhe raketa ndahen dhe klientët përjetojnë disa minuta pa peshë ndërsa shohin lakimin e Tokës nga hapësira. Përfundimisht, raketa dhe kapsula bien përsëri në tokë; raketa ulet drejt duke përdorur motorin e saj ndërsa kapsula ulet nën parashuta.

Ky fluturim fillimisht ishte menduar të bëhej më 20 maj, por Blue Origin e vonoi misionin pasi zbuloi se një nga sistemet rezervë të New Shepard nuk po përmbushte pritshmëritë e tyre për performancën, tha kompania. Tani, fluturimi është përsëri në 4 qershor, me një dritare nisjeje të planifikuar aktualisht për të hapur 9 të mëngjesit ET. Nëse keni parë një fluturim të New Shepard më parë, ky do të duket pak a shumë i njëjtë me pjesën tjetër, nëse gjithçka shkon mirë. Por, nëse ende nuk mund të ngopeni me fluturimet e New Shepard, mbulimi i Blue Origin fillon afërsisht një orë para nisjes.

Burimi: The Verge