Shkencëtarët identifikojnë reagimin që mund të shkaktojë mpiksje gjaku pas vaksinës AstraZeneca Covid

Saeed Khan | AFP | Getty Images

Shkencëtarët pretendojnë se kanë zbuluar një “mekanizëm të mundshëm” që shkakton mpiksje të rrallë gjaku tek disa njerëz që marrin vaksinën Oxford-AstraZeneca Covid.

Lidhjet midis vaksinës dhe mpiksjes së gjakut të rrallë, ndonjëherë fatale, kanë shtyrë disa vende të kufizojnë përdorimin e saj për të rriturit e moshuar ose të favorizojnë vaksinat alternative.

Për të qenë të sigurt, ekspertët mjekësorë kanë thënë vazhdimisht se përfitimet e vaksinës tejkalojnë rreziqet që lidhen me të, me një studim që arriti në përfundimin se Covid-19 përbën një kërcënim shumë më të madh të mpiksjes së gjakut sesa vaksinimi.

Shkencëtarët nga Universiteti i Kardifit në MB dhe Universiteti Shtetëror i Arizonës në SHBA punuan me AstraZeneca për të hetuar mpiksjen e gjakut të shkaktuar nga vaksina, duke publikuar gjetjet e tyre të mërkurën në revistën Science Advances.

Studimi sugjeroi se agjenti transmetues viral i dozës – përbërësi i vaksinës që përdoret për të transportuar materialin gjenetik të koronavirusit në qelizat e një marrësi – mund të jetë problemi.

Në vaksinën Oxford-AstraZeneca, transmetuesi viral është një adenovirus që gjendet te shimpanzetë. Adenovirusi është projektuar që të përputhet me proteinën spike të Covid-19 – një pjesë kyçe e strukturës së tij që përdoret për të pushtuar qelizat njerëzore.

Vaksina e Johnson & Johnson Covid-19 përdor gjithashtu një adenovirus për të bartur proteinat e majme nga koronavirusi në qelizat njerëzore për të shkaktuar një përgjigje imune dhe në mënyrë të ngjashme është lidhur me mpiksjen e rrallë të gjakut.

Ekipi që qëndron pas studimit tha se ata besonin se virusi i shimpanzesë i përdorur në vaksinën Oxford-AstraZeneca kishte një ndërveprim specifik që mund të nxiste mbrojtjen e trupit të vepronte kundër vetvetes.

Sipas studimit, transmetuesi viral në vaksinën Oxford-AstraZeneca, në raste të rralla, hyn në qarkullimin e gjakut, ku mund të lidhet me një proteinë të quajtur faktori i trombociteve 4 (PF4).

Pasi transmetuesi viral është lidhur me proteinën, sistemi imunitar e sheh atë si të huaj, thanë autorët e studimit. “Imuniteti i gabuar” mund të shkaktojë një lëshim të antitrupave kundër PF4, i cili më pas lidhet dhe aktivizon qelizat që ndihmojnë në mpiksjen e gjakut, duke bërë që ato qeliza të grumbullohen së bashku dhe të gjenerojnë mpiksje gjaku.

Autorët e studimit theksuan se fenomeni ndodh në “një numër shumë të vogël njerëzish”.

Alan Parker, një profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Kardifit, tha se nëse vendoset një procedurë përgjegjëse për mpiksjen e gjakut të shkaktuar nga vaksina, ajo mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e çrregullimit.

Trombocitopenia trombotike imune e shkaktuar nga vaksina [mpiksjet e gjakut] ndodh vetëm në raste jashtëzakonisht të rralla sepse duhet të ndodhin një zinxhir ngjarjesh komplekse për të shkaktuar këtë efekt anësor ultra të rrallë,” tha ai në një deklaratë për shtyp të mërkurën.

“Shpresojmë që gjetjet tona të mund të përdoren për të kuptuar më mirë efektet anësore të rralla të këtyre vaksinave të reja dhe potencialisht për të hartuar vaksina të reja dhe të përmirësuara për të kthyer rrjedhën në këtë pandemi globale.”

Burimi: CNBC