Shkencëtarët janë në kërkim të vaksinës së fundit të nevojshme për koronaviruset e shumta

Kjo pandemi ndoshta nuk do të jetë e fundit.

Ekspertët paralajmëruan në mars për një “kërcënim serioz” nga koronaviruset në të njëjtën familje me SARS-CoV-2, virusi që shkaktoi pandeminë COVID-19.

Ralph Baric, një epidemiolog në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Karolinës së Veriut, i tha New Scientist në mars se ishte “shumë e lehtë të imagjinohet” një koronavirus i ri që doli që ishte pothuajse aq infektiv sa SARS-CoV-2 por shumë më vdekjeprurës.

Deri të premten, Universiteti Johns Hopkins kishte regjistruar afërsisht 234 milion infeksione COVID-19 dhe 4.8 milion vdekje, për një shkallë vdekshmërie prej rreth 2%. Vdekshmëria e vërtetë e virusit mendohet gjerësisht të jetë më e ulët se ajo, pasi rastet e lehta kanë më shumë gjasa të mos regjistrohen sesa vdekjet. Sido që të jetë, koronaviruset e tjerë që janë shfaqur vitet e fundit, edhe pse më pak infektues se ai i fundit, kanë qenë shumë më vdekjeprurës.

Virusi që shkakton MERS ka vrarë rreth një të tretën e njerëzve që dihet se e kanë kapur atë, ndërsa virusi SARS, i njohur teknikisht si SARS-CoV-1, ka vrarë rreth 10% të njerëzve të njohur si të infektuar.

Në dritën e kësaj, Dr Anthony Fauci, këshilltari kryesor mjekësor i Presidentit Joe Biden, tha në një event publik në shkurt se do të ishte “turp për ne” nëse nuk zhvillojmë një “vaksinë universale të koronavirusit”.

Shkencëtarët po përpiqen ta bëjnë këtë.

Baric ishte një nga shkencëtarët e parë që studioi antitrupat nga njerëzit me COVID-19 për të kërkuar mbrojtje kundër koronaviruseve të tjerë. Shpresa e tij është të zhvillojë një vaksinë koronavirus të gjithanshme që mbron nga anëtarët e shumtë të familjes SARS-CoV.

Ai nuk është vetëm. John Lewis, CEO në kompaninë kanadeze të bioteknologjisë Entos, tha për Insider se kompania shpresonte të zhvillonte një vaksinë të vetme që mbron nga të gjitha koronaviruset deri në fund të vitit.

Por Entos, dhe më shumë se 20 grupe të tjera në të gjithë botën që garojnë për të zhvilluar vaksina të gjitha në një, përballen me një rrugë të vështirë përpara. Entos pranoi se i duhej një partneritet me një kompani farmaceutike për të financuar dhe prodhuar vaksinën. Ajo gjithashtu duhet të bindë rregullatorët për qasjen e saj, e cila është larg të garantuarit.

Shkenca e synimit të koronaviruseve të shumta në të njëjtën kohë është tashmë e vështirë – dhe shndërrimi i këtij hulumtimi në një vaksinë funksionale do të përfshijë eksperimente në prova të shtrenjta njerëzore. Dr Dennis Burton, kryetari në Departamentin e Imunologjisë dhe Mikrobiologjisë në Scripps Research, tha se marrja e vaksinave tek njerëzit ishte “një kuti e zezë”.

“Ne mund të bëjmë parashikime të caktuara, por mënyra se si njerëzit reagojnë ndaj vaksinave është komplekse,” tha ai për Insider. “Ne të gjithë jemi shumë të ndryshëm dhe duhet të punojmë globalisht.”

Edhe nëse funksionon një vaksinë e gjerë kundër koronavirusit, mund të mos jetë në gjendje të parandalojë shpërthimet e viruseve lokale, tha Burton. “Por të paktën nëse keni diçka që mund të përgjigjet shpejt dhe ta përmbajë atë brenda një zone para se të dalë jashtë kontrollit dhe të bëhet një pandemi,” shtoi ai.

Si vaksinat mund të synojnë shumë koronaviruse

Familja koronavirus ndan karakteristika të ngjashme. Qëllimi i të ashtuquajturave vaksina mbrojtëse kundër koronavirusit është që ta bëjnë trupin të reagojë ndaj pjesëve të viruseve që janë të zakonshme për të gjithë familjen. Këto quhen vende të konservuara. Ato janë zakonisht themelore për funksionimin e virusit dhe për këtë arsye kanë më pak gjasa të pësojnë mutacion.

Në teori, nëse vaksinoheni me një dozë të gjerë mbrojtëse, trupi juaj do të luftojë çdo koronavirus të ardhshëm që duhet të kalojë nga kafshët te njerëzit, për sa kohë që ata kanë vendin e përbashkët të ruajtur. Këto vaksina premtojnë mbrojtje më të mirë sesa vaksinat “kundër varianteve”, gjithashtu në zhvillim, të cilat kanë për qëllim posaçërisht të luftojnë variante të shumta SARS-CoV-2 me një lëvizje.

Dëshmitë e reja sugjerojnë se antitrupat për një koronavirus mbrojnë kundër një tjetri, duke sugjeruar që dozat nxitëse të të gjithave në një koronavirus mund të funksionojnë.

Një studim i botuar në New England Journal of Medicine më 18 gusht nga Shkolla Mjekësore Duke-NUS në Singapor zbuloi se njerëzit që kapën SARS në 2003 dhe më vonë morën vaksinën COVID-19 të Pfizer-BioNTech prodhuan antitrupa që mbronin nga të gjitha variantet e njohura që shkaktojnë COVID-19, si dhe koronaviruset e tjera të bartura nga kafshët.

Wang Linfa, autori i studimit, tha në një deklaratë në atë kohë se gjetjet mund të ndihmojnë zhvillimin e “vaksinave të gjeneratës së ardhshme” që “jo vetëm që na ndihmojnë të kontrollojmë pandeminë aktuale COVID-19, por gjithashtu mund të parandalojmë ose zvogëlojmë rrezikun e pandemive të ardhshme të shkaktuara nga viruset e lidhura”.

Dr. Eric Topol, drejtori i Institutit Përkthimor të Kërkimit Scripps, tha në Twitter kur u publikua studimi se “ne po i afrohemi zbulimit të antitrupave” që mbrojnë të gjithë nëntipin “beta” të koronaviruseve, i cili përfshin virusin SARS, Virusi MERS, dhe SARS-CoV-2.

“Unë nuk e kuptoj pse po vërshojmë me vaksina të veçanta variantesh, kur ky mund të jetë përparësia jonë numër një,” tha ai.

Reagimi imunitar më i gjerë i mundshëm

Për të shmangur më shumë se një koronavirus, vendi i konservuar duhet të shkaktojë përgjigjen imune të trupit. Kjo u jep zhvilluesve të vaksinave dy rrugë për mbrojtje.

Së pari, përgjigja e antitrupave, e cila bllokon një virus të hyjë në qeliza, dhe, së dyti, përgjigja e qelizave T, e cila identifikon dhe shkatërron çdo qelizë që infektohet. Vendndodhja e vendeve të konservuara zakonisht dikton llojin e përgjigjes imune.

Ne ende nuk e dimë se cila qasje është më e mira për vaksinat e koronavirusit të gjitha-në-një, por kompani të tilla si Entos dhe firma amerikane e imunoterapisë Gritstone po përdorin mësimin e makinerisë për të kërkuar vende virusesh që shkaktojnë përgjigje të qelizave T.

Lewis i Entos tha se një sit i konservuar ishte 95% i ngjashëm në të gjitha variantet SARS-CoV-2 që nxisnin pandeminë në vazhdim. Nëse një vaksinë gjeneron një përgjigje të fortë të qelizave T kundër kësaj pjese të virusit, ai tha, “ju në mënyrë efektive do të fitonit kontroll mbi të gjitha variantet që qarkullojnë aktualisht dhe pastaj potencialisht më gjerësisht kundër koronaviruseve të tjerë.”

Lewis shtoi se do të ishte “një pengesë e madhe” për të bindur rregullatorët për vaksinat që nxisin qelizat T. Arsyetimi i tij është se përgjigja e antitrupave ndoshta do të ishte shumë më e ulët sesa për vaksinat COVID-19 nga Pfizer-BioNTech dhe Moderna-dhe rregullatorët janë përqendruar në nivelet e antitrupave në të kaluarën.

Por ai mbetet optimist. “Nëse marrim një partneritet farmaceutik dhe bindim rregullatorin për qasjen tonë, ne mund të marrim një vaksinë mbrojtëse të koronavirusit gjer në fund të vitit,” tha ai.

Gritstone po përpiqet të gjejë vende të konservuara që shkaktojnë antitrupa dhe fragmente të virusit që mund të njihen nga qelizat T. “Virusi ka një numër të kufizuar mënyrash për të ikur nga sistemet tona imune,” tha Andrew Allen, CEO i Gritstone, për Insider, “dhe sa më shumë rrugë që mund të bllokojmë, aq më mirë.”

Allen tha se Gritstone planifikoi të zhvillonte një vaksinë që mbron kundër koronaviruseve të shumtë, por që një vaksinë e vërtetë pan-koronavirus mund të jetë jashtë mundësive për shkak të ndryshimeve midis viruseve në familje.

Kjo ndodh sepse koronaviruset, pavarësisht nga ngjashmëritë, mund të ndryshojnë shumë nga njëri-tjetri.

Karin Jooss, zyrtarja kryesore shkencore në Gritstone, tha për Insider se viruset MERS dhe SARS ndryshonin me rreth 60%, dhe kompania nuk kishte gjetur ende një rajon të përbashkët që mund të synonte me një vaksinë.

Antitrupat janë “kritikë”

Burton tha se qelizat T ishin ndoshta të rëndësishme për të trajtuar koronaviruset, por ai i përshkroi antitrupat si “kritikë”.

Shkencëtarët në Institutin e Vaksinave të Njeriut Duke janë të fokusuar në një vaksinë që gjeneron antitrupa kundër nëngrupit beta koronavirus.

Ata kanë zbuluar se pjesë të viruseve që ngjiten në qelizat njerëzore ruhen në të gjithë koronaviruset beta. Këto vende të zakonshme shkaktojnë një përgjigje të antitrupave.

Një studim laboratorik nga maji zbuloi se teknologjia e vaksinës Duka bllokoi koronaviruset e shumta që të hynin në qeliza.

Ky lloj hulumtimi është premtues, por, siç tha John Moore, një profesor i mikrobiologjisë dhe imunologjisë në Kolegjin Mjekësor Weill Cornell, është “në një fazë të hershme”.

Pengesa më e madhe do të jetë nxjerrja e tij nga laboratori dhe te njerëzit, e cila përfshin prova të kushtueshme dhe materiale të shtrenjta, tha ai.

Kevin Saunders, një asistent profesor në Departamentin e Imunologjisë në Duke, i cili drejton ekipin e Dukës, tha se atij i duheshin 20 milionë dollarë për të nxjerrë projektin nga laboratori dhe për një studim njerëzor në fazat e hershme të 50 personave.

Është një pengesë e madhe, pa dyshim – por në mënyrë të ngjashme të larta do të ishin shpërblimet për ta bërë atë të drejtë. “Ne shpresojmë,” tha Lewis i Entos, “do të jetë përforcuesi i fundit që do t’ju duhet.”

Burimi: Insider