Si do të zhvillohet Inteligjenca Artificiale në vitin 2022

Makineritë po bëhen më të zgjuar çdo vit, por inteligjenca artificiale ende nuk është përballur me zhurmën që është krijuar nga disa prej kompanive më të mëdha të teknologjisë në botë.

Inteligjenca artificiale mund të shkëlqejë në detyra specifike, siç është loja e shahut, por ajo nuk mundet të bëjë mirë më shumë se një gjë. Një shtatëvjeçar ka inteligjencë shumë më të gjerë se çdo sistem i sotëm i AI, për shembull.

Algoritmet e AI janë të mira për t’iu qasur detyrave individuale, ose detyrave që përfshijnë një shkallë të vogël ndryshueshmërie,” tha për CNBC Edward Grefenstette, një shkencëtar kërkimor në Meta AI, më parë në Facebook AI Research.

“Sidoqoftë, bota reale përfshin potencial të konsiderueshëm për ndryshim, një dinamikë të cilën ne nuk mund ta kapim brenda algoritmeve tona të trajnimit, duke dhënë inteligjencë të brishtë,” shtoi ai.

Studiuesit e AI kanë filluar të tregojnë se ka mënyra për të përshtatur në mënyrë efikase metodat e trajnimit të AI me ndryshimin e mjediseve ose detyrave, duke rezultuar në agjentë më të fortë, tha Grefenstette. Ai beson se do të ketë më shumë aplikime industriale dhe shkencore të metodave të tilla këtë vit që do të prodhojnë “hapje të dukshme”.

Ndërsa AI ka ende një rrugë të gjatë për të bërë përpara se të arrihet diçka si inteligjenca e nivelit njerëzor, ajo nuk i ka ndaluar si Google, Facebook (Meta) dhe Amazon të investojnë miliarda dollarë për të punësuar studiues të talentuar të AI, të cilët potencialisht mund të përmirësojnë gjithçka nga motorët e kërkimit dhe asistentët e zërit për aspekte të të ashtuquajturit “metaverse”.

Antropologia Beth Singler, e cila studion inteligjencën artificiale dhe robotët në Universitetin e Kembrixhit, tha për CNBC se pretendimet në lidhje me efektivitetin dhe realitetin e AI në hapësirat që tani po etiketohen si metaverse do të bëhen më të zakonshme në vitin 2022 pasi më shumë para do të investohen në zonë dhe publiku fillon të njohë “metaverse” si një term dhe një koncept.

Singler paralajmëroi gjithashtu se mund të ketë “shumë pak diskutim” në vitin 2022 për efektin e metaverse në “identitetet, komunitetet dhe të drejtat” e njerëzve.

Gary Marcus, një shkencëtar që i shiti Uber një start-up të AI dhe aktualisht është kryetar ekzekutiv i një firme tjetër të quajtur Robust AI, i tha CNBC se zbulimi më i rëndësishëm i AI në 2022 ka të ngjarë të jetë ai që bota nuk do ta shohë menjëherë.

Cikli nga zbulimi i laboratorit në praktikë mund të zgjasë vite,” tha ai, duke shtuar se fusha e të mësuarit të thellë ka ende një rrugë të gjatë për të bërë. Të mësuarit thellë është një zonë e AI që përpiqet të imitojë aktivitetin në shtresat e neuroneve në tru për të mësuar se si të njohin modele komplekse në të dhëna.

Marcus beson se sfida më e rëndësishme për inteligjencën artificiale për momentin është të “gjetjë një mënyrë të mirë për të kombinuar të gjitha njohuritë e pafundme të botës për shkencën dhe teknologjinë” me të mësuarit thellë. Për momentin “të mësuarit thellë nuk mund të shfrytëzojë gjithë atë njohuri dhe në vend të kësaj është mbërthyer përsëri dhe përsëri duke u përpjekur të mësojë gjithçka nga e para,” tha ai.

“Unë parashikoj se do të ketë përparim në këtë problem këtë vit, i cili përfundimisht do të jetë transformues, drejt atyre që unë i quajta sisteme hibride, por do të kalojnë edhe disa vite përpara se të shohim dividentë të mëdhenj,” shtoi Marcus. “Gjëja që ndoshta do të shohim këtë vit apo vitin e ardhshëm është ilaçi i parë në të cilin AI luajti një rol thelbësor në procesin e zbulimit.”

Hapat e ardhshëm të DeepMind

Një nga zbulimet më të mëdha të AI në dy vitet e fundit ka ardhur nga laboratori kërkimor DeepMind me seli në Londër, i cili është në pronësi të Alphabet.

Kompania ka krijuar me sukses software-n e AI që mund të parashikojë me saktësi strukturën në të cilën proteinat palosen brenda disa ditësh, duke zgjidhur një “sfidë të madhe” 50-vjeçare që mund të hapë rrugën për të kuptuar më mirë sëmundjet dhe zbulimin e ilaçeve.

Neil Lawrence, një profesor i mësimit të makinerive në Universitetin e Kembrixhit, i tha CNBC se ai pret të shohë që DeepMind të synojë më shumë pyetje të mëdha shkencore në vitin 2022.

Modelet gjuhësore – sistemet e AI që mund të gjenerojnë tekst bindës, të bisedojnë me njerëzit, t’u përgjigjen pyetjeve dhe më shumë – janë vendosur gjithashtu të përmirësohen në vitin 2022.

Modeli më i njohur i gjuhës është GPT-3 i OpenAI, por DeepMind tha në dhjetor se modeli i ri i gjuhës “RETRO” mund të mposht të tjerët 25 herë më shumë se madhësia e tij.

Catherine Breslin, një shkencëtare e mësimit të makinerive që ka punuar në Amazon Alexa, mendon se Big Tech do të garojë drejt modeleve gjuhësore gjithnjë e më të mëdha vitin e ardhshëm.

Breslin, që tani drejton firmën e konsulencës së inteligjencës artificiale Kingfisher Labs, tha se do të ketë gjithashtu një lëvizje drejt modeleve që kombinojnë aftësitë e vizionit, të të folurit dhe gjuhës, në vend që t’i trajtojnë ato si detyra të veçanta.

Nathan Benaich, një kapitalist sipërmarrës me Air Street Capital dhe bashkëautor i raportit vjetor të gjendjes së AI, tha se një racë e re kompanish ka të ngjarë të përdorin modele gjuhësore për të parashikuar sekuencat më efektive të ARN-së (acidi ribonukleik).

“Vitin e kaluar ne dëshmuam ndikimin e teknologjive të ARN-së pasi vaksinat e reja kundër Covid, shumë prej tyre të ndërtuara mbi këtë teknologji, i dhanë fund bllokimeve mbarëkombëtare,” tha ai. “Këtë vit, besoj se do të shohim një prodhim të ri të kompanive terapeutike të ARN-së së parë me AI. Duke përdorur modele gjuhësore për të parashikuar sekuencat më efektive të ARN-së për të synuar një sëmundje me interes, këto kompani të reja mund të përshpejtojnë në mënyrë dramatike kohën që duhet për të zbuluar barna dhe vaksina të reja.

Burimi: CNBC