Si e ndihmoi rrjetëzimi një student 23-vjeçar të bënte një zbulim ‘të fillimit të karrierës’

Harrison Duran, një student 23-vjeçar në Universitetin e Kalifornisë, Merced, kohët e fundit u bë pjesë titujve të mediave pasi zbuloi një kafkë triceratops 65 milion vjeçare në tokat jopjellore të Dakotës së Veriut.

Duran sapo kishte përjetuar një pengesë në karrierë. Por falë disa rrjeteve strategjike dhe refuzimit të heqjes dorë, paleontologu i ri ishte në gjendje të kthente një pikë të ulët në një nga pikat kryesore të karrierës së tij.

E gjitha filloi me një refuzim

Duran u rrit në Orange Country, ku interesat e tij në jetën parahistorike e çuan atë të studionte biologji në UC Merced. Disa muaj më parë, gjatë vitit të gjimnazit, një nga profesorët e Duran përmendi një mundësi praktike në gropat dhe muzeun La Brea Tar në Los Angeles. Atje, ai do të kishte mundësinë të studionte kafshë të vogla mishngrënëse, të gjalla dhe të zhdukura.

“Isha shumë i emocionuar që kisha një mundësi të tillë,” thotë ai. “Por unë mora përgjigje disa javë më vonë, dhe ishte një email mjaft i trishtuar. E dini, një prej atyre email-eve refuzues.”

Në vend që të ndalet me zhgënjimin, Duran u përqendruar në një udhëtim që kishte planifikuar më parë në Dakotën e Veriut me Michael Kjelland, një gjuetar fosilesh dhe profesor biologjie në Universitetin Shtetëror Mayville me qendër në Dakotën e Veriut. Ata ishin rregulluar të gërmonin në Formacionin Hell Creek në Badlands.

Mundësia erdhi nga një manovër e rëndësishme e karrierës: rrjetëzimi. Duran dhe Kjelland u takuan në një konferencë në fillim të vitit 2017. Ata e hodhën poshtë dhe madje vazhduan për të gjetur një organizatë jofitimprurëse të quajtur Fosil Excavators, qëllimi i së cilës ishte të nxiste mundësitë arsimore në fushën e paleontologjisë dhe të lejojë studentët dhe të tjerët të “kenë mundësinë që më në fund të punonin me kocka, në vend që të lexonin për to vetëm në një libër mësimor në një klasë,” thotë Duran.

Kështu, pasi iu mohua praktika që ai me të vërtetë donte, Duran u nis për t’u bashkuar me Kjelland dhe ekipin e Gërmuesve Fosile për një ekskursion dy-javor në tokat jopjellore.

Pas vetëm katër ditësh gërmimi, më 4 qershor, Duran hasi në kafkën e fosilizuar të një triceratops, një dinosaur me tre brirë që ishte zhdukur për 65 milion vjet.

Është shumë e rrallë të gjesh një kafkë, dhe është shumë e rrallë të gjesh një kryesisht të paprekur,” thotë Duran, duke shtuar se megjithëse nuk është domosdoshmërisht një gjetje “krijuese e karrierës”, “është padyshim fillimi i karrierës.”

Sidoqoftë, gjetja e kafkës, të cilën ekipi e quajti “Alice”, ishte e mjaftueshme për t’i vendosur atë në titujt e gazetave në të gjithë botën. Dhe me gjetjen, Duran i ka siguruar vetes një terren në fushën e paleontologjisë, e cila është e njohur për faktin se është e vështirë të futesh.

Këshilla e Duranit zhgënjimin: ‘Dilni dhe bëjeni’

Në fusha të caktuara, siç është paleontologjia, kufizimet dhe pengesat e ndryshme shpesh i ndalojnë njerëzit të ndjekin pasionet e tyre, thotë Duran. Në rastin e tij, mungesa e një diplome master ishte ndër pengesat që i qëndronin në rrugën e tij – por, thotë ai, këmbëngulja ndihmon.

Kur hasni një pengesë, “thjesht shtyjeni atë anash”, thotë ai. Sepse nëse vërtet dëshironi të bëni diçka, është aq e thjeshtë sa të bëni një hap. “Dil dhe merre. Dil dhe bëje. Kjo është motoja ime,” thotë ai.

Burimi: CNBC