Si mund të funksionojë një ndalim i TikTok në SHBA

TikTok rrezikon të ndalohet në SHBA nëse kompania mëmë kineze ByteDance nuk do të shesë aksionet e saj. Miliona amerikanë që përdorin aplikacionin popullor të videove mbeten të pyesin se çfarë do të thotë kjo për ta.

Disa fansa të shërbimit mund t’i drejtohen rrjeteve private virtuale (VPN) për të provuar të lidhen me TikTok nëse ndodh një ndalim, një zgjidhje që mund ta bëjë të duket sikur lidhja e tyre e internetit vjen nga një vend tjetër. Por kjo boshllëk mund të mos jetë aq e lehtë për t’u shfrytëzuar.

Nuk është ende një problem, pasi ka ende disa mënyra se si një ndalim i TikTok mund të shmanget ose të aksesohet ligjërisht në SHBA. Këtu janë gjërat kryesore në shqyrtim.

Si mund të duket një ndalim ose shitje e detyruar

Komiteti për Investimet e Huaja në SHBA (CFIUS) është organi ndërinstitucional që vlerëson shqetësimet e sigurisë kombëtare rreth aplikacionit për të përcaktuar se si të minimizohet rreziku nëse ai vazhdon të operojë brenda vendit. Grupi mund t’i rekomandojë Presidentit Joe Biden që blerja e Musical.ly nga ByteDance në vitin 2017, një pararendës i TikTok, të zhbëhet, duke detyruar shitjen e këtyre aseteve.

TikTok ka rekomanduar një plan zbutës si një alternativë ndaj një shitje të detyruar. Por kjo është një zgjidhje e gjatë pasi CFIUS tashmë kërcënoi një ndalim nëse ByteDance nuk do të shesë aksionet e tij.

Një shitje e detyruar do të ishte një hap kompleks, duke kërkuar që një transaksion i vjetër të zhbëhej. Administrata Trump e ndoqi atë rrugë një herë më parë pa dobi. Qeveria kineze ka të ngjarë ta kundërshtojë atë përsëri, por do të duhet të jetë e kujdesshme në protestat e saj, sepse thelbi i argumentit të saj ndaj SHBA-së është se TikTok operon në mënyrë të pavarur.

Kjo do të ishte pjesë e llogaritjes dhe sa agresive do të dëshironte të përgjigjej Kina,” tha Lindsay Gorman, një bashkëpunëtor i lartë për teknologjitë në zhvillim në Aleancën e Fondit Gjerman Marshall për Sigurimin e Demokracisë. Gormany ka shërbyer më parë si këshilltar i lartë në Shtëpinë e Bardhë Biden.

Nëse SHBA ndalon TikTok, mekanika për atë që ndodh nga atje bëhet e errët. Orakulli është shërbimi i pritjes në renë kompjuterike për të gjithë përdorimin e TikTok në ofruesit e shërbimeve të internetit në SHBA si Comcast (Kompania mëmë e NBC Universal) dhe Verizon trafiku i drejtpërdrejtë për përdoruesit fundorë. Dhe dyqanet e aplikacioneve të kontrolluara nga Apple dhe Google janë vendet kryesore që konsumatorët të shkarkojnë aplikacionin TikTok.

Shannon Reaves, një partner në grupin e pajtueshmërisë CFIUS të Stroock, tha se çdo kërkesë për një palë të tretë nuk do të vinte nga CFIUS, e cila ka për detyrë të vlerësojë vetëm investimet e huaja.

“Nuk do të ketë veprime nga CFIUS si rezultat i këtij rishikimi që do të ndërmerret kundër palëve të treta që nuk janë pjesë e këtij transaksioni,” tha Reaves. “Pra, mollët tuaja dhe Google-et tuaja e kështu me radhë, që kjo të mos ndodhë.”

Qeverisë mund t’i duhet t’i drejtohet legjislacionit ose urdhrave ekzekutivë për të detyruar shpërndarësit e aplikacioneve, ISP-të dhe shërbimet cloud të bllokojnë aksesin në TikTok.

Ndërsa ka të ngjarë të ketë gjithmonë të çara që mund të shfrytëzohen nga një nëngrup përdoruesish me njohuri kompjuterike, konsumatori tipik do ta kishte të vështirë të aksesonte një shërbim të ndaluar nga qeveria, tha Douglas Schmidt, një profesor inxhinierie në Vanderbilt.

“Pothuajse gjithmonë do të ketë mënyra për ta zgjidhur këtë,” tha Schmidt. “Do të ishte shumë më e vështirë për një person mesatar që ta bënte këtë pa marrë një diplomë të avancuar në sigurinë kompjuterike ose diçka tjetër.”

Me fjalë të tjera, një VPN nuk do të jetë e mjaftueshme, pjesërisht sepse kalimi në atë rrugë ka të ngjarë të kërkojë ende kredencialet e dyqanit të aplikacioneve, të cilat do të tregojnë vendndodhjen e një përdoruesi. Gerald Kasulis, një nënkryetar në NordVPN, tha se ka gjithashtu teknologji të disponueshme për të zbuluar kur një përdorues po përpiqet të hyjë në një aplikacion me një VPN.

Shqetësimet e sigurisë

Shqetësimet rreth rrezikut të sigurisë së TikTok zbresin në dy çështje kryesore. E para është se kush mund të hyjë në informacionin e konsumatorit në SHBA dhe e dyta është se kush ka aftësinë të përcaktojë se çfarë informacioni arrin tek përdoruesit amerikanë. Sipas ligjit kinez, kompanive mund t’u kërkohet t’i dorëzojnë informacionet e brendshme qeverisë për qëllime të supozuara të sigurisë kombëtare.

TikTok ka kërkuar të sigurojë qeverinë amerikane se të dhënat e përdoruesve të SHBA ruhen jashtë Kinës. Kompania ka zhvilluar një plan të përpunuar të njohur si Project Texas që përfshin verifikimin e kodit të saj në SHBA dhe një bord të veçantë drejtorësh për një filial vendas, me anëtarë të shqyrtuar nga qeveria e SHBA.

Shefi ekzekutiv i TikTok, Shou Zi Chew, i cili do të dëshmojë para një paneli të Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA javën e ardhshme, i tha The Wall Street Journal se Projekti Teksas do të bënte po aq sa një investim për të zgjidhur çdo shqetësim sigurie.

Por gjendja shpirtërore në Uashington nuk po lëviz në favor të TikTok dhe ligjvënësit kanë humbur çdo besim që dikur mund të kenë pasur në Kinë dhe motivet e saj. Kjo çështje u rishfaq në fillim të këtij viti, kur një balonë e dyshuar spiune kineze u vu re duke fluturuar në një zonë të madhe të SHBA-së, Biden urdhëroi ushtrinë të rrëzonte balonën muajin e kaluar.

Kur bëhet fjalë për teknologjinë e konsumit, përdoruesit nuk e kanë idenë se çfarë informacioni po kalon rrugën drejt qeverisë kineze. Dhe qeveria e SHBA ka shumë punë për të bërë për të ofruar qartësi se çfarë do të ndodhte nëse aplikacioni do të ndalohej.

“Edhe për dikë që studion këto gjëra, nuk është e lehtë të shkëputësh dhe të shkëpusësh të gjitha këto aplikacione,” tha Gorman. “Si shoqëri, ne nuk kemi marrë vendimin që dyqanet e aplikacioneve, Apple App Store ose Google Play Store, duhet të kufizojnë aplikacionet bazuar në sasinë e informacionit që ata mbledhin. Nuk mund t’i vihet asnjë individi dhe me të vërtetë duhet të adresohet nga qeveritë.”

Ndërsa shumë përdorues mund të mendojnë se përdorimi i tyre i rastësishëm i mediave sociale do të ishte me pak interes për një qeveri të huaj, Schmidt tha se të dhënat mund të kenë një vlerë të habitshme për aktorët e këqij.

“Të kesh informacion në lidhje me zakonet, interesat dhe ndërveprimet e tua dhe se ku shkon dhe çfarë bën mund të përdoret për gjëra të tilla si sulmet e phishing për të pasur akses në më shumë informacion, ose për gjëra të tilla si shantazhi, nëse jeni duke bërë gjëra që ju mund të mos dëshirojë që njerëzit e tjerë të dinë”, tha Schmidt.

Është një territor i panjohur për kompanitë amerikane, ndryshe nga Kina, e cila bllokon aksesin në të gjitha llojet e përmbajtjeve, duke përfshirë shumicën e shërbimeve kryesore të internetit në SHBA.

“Përpjekja për të siguruar akses në të dhënat e policisë është shumë, shumë e vështirë, veçanërisht kur ekziston dyshimi se njerëzit që po e bëjnë këtë kanë një arsye për ta bërë atë,” tha Schmidt. “Dhe ata janë shumë të stimuluar për të mbledhur këtë informacion dhe për ta përdorur atë për të gjitha llojet e qëllimeve.”

Burimi: CNBC