Solana është rritur 17,000% këtë vit – ja çfarë duhet të dini përpara se të investoni në konkurrentin e Ethereum

Ndërsa kërkesa për Ethereum, rrjeti më i përdorur i blockchain, është rritur këtë vit, projekte të tjera janë shfaqur në një përpjekje për të konkurruar. Midis tyre është Solana, një blockchain me një kriptomonedhë vendase të quajtur SOL.

Solana është konkurrenti kryesor i Ethereum,” thotë për CNBC Make It Matt Hougan, shefi i investimeve në Bitwise Asset Management.

Hougan nuk është vetëm- tregu i përgjithshëm ka treguar gjithashtu mbështetje për Solanën. Këtë vit, SOL është rritur gati 17,000%, sipas CoinGecko. Tani kriptomonedha e pestë më e madhe për nga vlera e tregut, SOL arriti një nivel më të lartë të të gjitha kohërave prej afro 250 dollarë të enjten, dhe aktualisht, ajo ka një kapital tregu prej mbi 70 miliardë dollarë.

Ka disa arsye pse Ethereum dhe Solana shpesh krahasohen. Për një, të dy kanë aftësi të kontratës inteligjente. Kontratat inteligjente, ose koleksionet e kodeve që kryejnë një sërë udhëzimesh në blockchain, janë thelbësore në drejtimin e financave të decentralizuara, ose DeFi, aplikacionet dhe tokenat e pandryshueshëm ose NFT-të.

“Shumë nga aplikacionet me rritje më të shpejtë të teknologjisë kripto janë ndërtuar në Ethereum dhe mbështeten në zinxhirin e bllokut Ethereum për të funksionuar,” thotë Hougan. “Nëse po investoni në Solana, po vini bast se sofistikimi i tij teknik do ta ndihmojë atë të kapërcejë Ethereum-in.”

Megjithëse Solana ka qenë veçanërisht e zhurmshme kohët e fundit, është e rëndësishme të hulumtoni dhe kuptoni rreziqet përpara se të investoni. Në fund të fundit, ekspertët financiarë në përgjithësi i konsiderojnë të gjitha kriptovalutat si investime të rrezikshme, të paqëndrueshme dhe spekulative.

Çfarë është Solana?

Solana u lançua zyrtarisht në mars 2020. Themeluesi i saj, Anatoly Yakovenko, e projektoi Solana për të mbështetur kontratat inteligjente dhe krijimin e aplikacioneve të decentralizuara ose dapp-ve.

Blockchain funksionon si në modelin e provës së historisë (PoH) ashtu edhe të provës së aksioneve (PoS). PoS lejon verifikuesit të verifikojnë transaksionet sipas numrit të monedhave që mbajnë, ndërsa PoH lejon që ato transaksione të vulosen dhe verifikohen më shpejt, shkroi Yakovenko në letrën e bardhë Solana.

Në kombinim, “Solana mund të arrijë më shumë transaksione për njësi kohore dhe ka tarifa dukshëm më të ulëta“, krahasuar me Ethereum, thotë Sam Trabucco, bashkë-CEO i firmës sasiore të tregtimit të kriptomonedhave Alameda Research.

Aktualisht, Ethereum operon në një model të provës së punës (PoW), ku minatorët duhet të konkurrojnë për të zgjidhur enigmat komplekse në mënyrë që të vërtetojnë transaksionet.

Si krahasohet me Ethereum?

Megjithëse Ethereum është më i vjetër dhe më i spikatur, “Solana është një konkurrent i qëndrueshëm“, thotë Brett Harrison, president i shkëmbimit të kriptomonedhave FTX US.

Një arsye është sepse Ethereum “është thelbësisht i kufizuar në kapacitetin e tij për aplikime në shkallë globale për shkak të numrit të vogël të transaksioneve që mund të mbështesë në sekondë”, thotë Harrison. Solana mund të mbështesë dhjetëra mijëra transaksione në sekondë, ndërsa Ethereum mund të mbështesë afërsisht 13 transaksione në sekondë.

Solana gjithashtu ka “tarifa dukshëm më të ulëta”, thotë Trabucco. Një nga ankesat kryesore në lidhje me Ethereum janë tarifat e tij shpesh të larta të transaksioneve.

Ethereum ka ende avantazhet e veta. “Ethereum ka më shumë përdorues, më shumë aplikacione që tashmë ekzistojnë dhe më shumë stabilitet”, thotë Trabucco.

Ai gjithashtu ka një “përparësi masive të lëvizjes së parë ngjitur”, shton ai, duke iu referuar teorisë se i pari që hyn në një treg automatikisht ka një avantazh ndaj konkurrencës.

Mbështetësit e Ethereum thonë se blockchain do të bëhet më i shkallëzueshëm, i sigurt dhe i qëndrueshëm pas përmirësimit të tij Eth2, i planifikuar për vitin 2022, gjatë të cilit rrjeti do të zhvendoset gjithashtu në një model PoS. Ata gjithashtu argumentojnë se Solana ka një rrugë të gjatë për të bërë përpara se të arrijë të njëjtin nivel cilësie dhe rëndësie që komandon Ethereum.

Megjithatë, “Unë sigurisht mendoj se të dy ka të ngjarë të kenë një vend,” thotë Trabucco.

Cilat janë rreziqet?

Në përgjithësi, ekspertët financiarë paralajmërojnë të investoni vetëm aq sa mund të përballoni të humbni në kriptovaluta për shkak të rreziqeve të tyre të rëndësishme.

Solana, në veçanti, ka rreziqet e veta. Së pari, ai është vlerësuar ndjeshëm në një periudhë të shkurtër kohe. Ashtu si me kriptovalutat e tjera, potenciali për luhatje të mëdha çmimesh duhet të merret parasysh dhe të kuptohet përpara se të investohet. Sapo të arrijë një lartësi të re, mund të zbresë përsëri.

Kritikët shqetësohen gjithashtu për decentralizimin e Solanës pasi ajo pësoi një ndërprerje 17-orëshe në shtator, gjatë së cilës rrjeti nuk mund të përpunonte transaksionet. Zhvilluesit e Solana më vonë fajësuan diçka të quajtur “shterim i burimeve”, raportoi Bloomberg.

Në përgjithësi, “rreziqet janë se Solana po konkurron me blockchain teknologjikisht të shkëlqyeshëm me komunitete shumë të mëdha dhe baza të krijuara përdoruesish”, thotë Hougan. “Është njësoj si të vësh bast në një kompani të re dhe të shkëlqyeshme softuerësh.”

Burimi: CNBC