Starlink i Elon Musk është kthyer në aplikacionin më të shkarkuar në Ukrainë

Të dielën e kaluar, aplikacioni celular Starlink, i cili lejon përdoruesit të lidhen me shërbimin satelitor të internetit të Elon Musk, u bë aplikacioni më i shkarkuar nga Apple App Store në Ukrainë. Aplikacioni pati rreth 21,000 instalime globalisht të dielën nga App Store dhe Google Play, ku shumica e shkarkimeve vinin nga vendi i rrethuar.

Në përgjithësi, duket se përdoruesit ukrainas po lidhen patjetër me internetin e bazuar në satelit të Elon Musk. Sensor Tower, një firmë që ofron të dhëna nga Apple App Store dhe Google Play, informoi The Wall Street Journal se aplikacioni Starlink ka parë një rritje të kërkesës së fundmi, me shkarkime globale më shumë se trefishuar vetëm në dy javët e fundit. Firma analitike vuri në dukje më tej se Starlink ka parë 98,000 instalime në Apple App Store dhe Google Play të Ukrainës deri më tani.

Starlink është bërë mjaft i vlefshëm në Ukrainë, e cila ka vuajtur nga një numër në rritje i mungesës së internetit që kur Rusia filloi pushtimin e saj të vendit tre javë më parë. Sipas Ministrisë Britanike të Mbrojtjes, Rusia ka të ngjarë të synojë infrastrukturën e komunikimit të Ukrainës, por ndërprerjet e internetit në vend mund të shkaktohen edhe nga dëmet kolaterale nga sulmet e forcave pushtuese.

Ministria britanike e Mbrojtjes ka vënë në dukje se ndërprerjet janë vërejtur në disa zona të Ukrainës, si Mariupol, Sumy, Kharkiv, si dhe në kryeqytetin e Kievit. Mariupol, i cili ka përjetuar sulme të rënda, thuhet se ishte pa lidhje interneti për një javë që nga 9 marsi 2022. Ofruesit e mëdhenj të internetit në Ukrainë gjithashtu besohet se janë hakuar.

Duke marrë parasysh këto rrethana, Starlink është bërë i paçmuar për Ukrainën. Terminalet e Starlink janë celularë dhe pas një përditësimi të fundit të shpallur nga Elon Musk, sistemet e internetit satelitore tani mund të mundësohen përmes çakmakut të makinës së një automjeti. SpaceX lëshoi ​​gjithashtu një përditësim që mundësoi aftësitë roaming celular të Starlink, në mënyrë që antena me grup fazash të sistemit të mund të ruante sinjalin edhe nëse ishte e vendosur në një automjet në lëvizje.

Ndërsa përpjekjet e SpaceX për të sjellë Starlink në Ukrainë janë të admirueshme, kompania e automjeteve elektrike e Elon Musk, Tesla, luajti gjithashtu një rol kyç në shpërndarjen e terminaleve të internetit satelitore në vendin e rrethuar. Sipas një emaili të zbuluar së fundmi nga drejtori i Tesla-s për Evropën Veriore Axel Tangen, punonjësit e Tesla Energy në fakt kanë punuar me punëtorët e SpaceX për të përgatitur anijet Starlink në Ukrainë. Bateritë Powerwall u dërguan gjithashtu në vend, të cilat duhet të ndihmojnë në funksionimin e sistemeve Starlink edhe kur ndërpritet energjia.

Burimi: Teslarati