Studimi i NIH: Marrësit e vaksinave J&J Covid duhet të marrin përforcues Pfizer ose Moderna

Një studim i shumëpritur amerikan të mërkurën sugjeroi se marrësit e vaksinave Johnson & Johnson Covid-19 duhet të marrin një dozë përforcuese nga Pfizer ose Moderna.

Studimi i Institutit Kombëtar të Shëndetit mbi “përzierjen dhe përputhjen” e vaksinave Covid përfshiu më shumë se 450 të rritur që kanë marrë një nga tre regjimet aktualisht të disponueshme në Shtetet e Bashkuara: J & J’s, Moderna ose Pfizer. Studimi, i cili shikon nëse ka përparësi apo disavantazhe në përdorimin e përforcuesve të ndryshëm, ende nuk është rishikuar nga kolegët.

Vullnetarët u ndanë në grupe dhe morën një dozë shtesë të vaksinës së tyre origjinale ose një përforcues nga një kompani tjetër. Nivelet e antitrupave u matën dy javë dhe katër javë pas dhënies së përforcuesve.

Të gjitha kombinimet rritën nivelet e antitrupave më të larta, megjithëse përforcuesit e Pfizer dhe Moderna duket se funksionojnë më së miri. Njerëzit që morën një dozë përforcuese të vaksinave Moderna ose Pfizer kishin një rritje më të madhe të përgjigjeve të antitrupave të tyre më shpesh sesa ata që morën një dozë shtesë të J&J, sipas studimit.

Studimi tregoi se marrësit e vaksinave origjinale të Moderna ose Pfizer mund të ndërronin lehtësisht dozat e treta; rezultatet ishin pothuajse të njëjta.

Nuk kishte efekte anësore serioze të lidhura me dozat shtesë dhe asnjë simptomë e re nuk u shfaq pas marrjes së përforcuesve, thanë studiuesit.

“Këto të dhëna sugjerojnë që nëse një vaksinë miratohet ose autorizohet si përforcues, një përgjigje imune do të gjenerohet pavarësisht nga regjimi kryesor i vaksinimit Covid-19,” shkruan studiuesit në studim. “Strategjitë heterologjike të rritjes kryesore mund të ofrojnë përparësi imunologjike për të optimizuar gjerësinë dhe jetëgjatësinë e mbrojtjes të arritur me vaksinat aktualisht në dispozicion,” shtuan ata.

Burimi: CNBC