Suedia gjen një depozitë të madhe të metaleve të rralla të tokës, më të rëndësishme se nafta dhe gazi

Kompania shtetërore suedeze e minierave LKAB tha se ka gjetur atë që beson të jetë depozitimi më i madh i njohur në Evropë i elementeve të rrallë të tokës.

E vendosur në Kiruna, në veriun e largët të Suedisë, kompania tha të enjten se rezerva përmbante më shumë se një milion ton metrikë të oksideve të rrallë të tokës.

Këto metale përdoren në prodhimin e makinave elektrike dhe turbinave me erë, si dhe në prodhimin e magneteve, ekraneve prej xhami, altoparlantëve dhe pajisjeve të ndryshme elektronike.

Zbulimi mund të hapë rrugën që elementët e tokës të rrallë të fillojnë të minohen në Evropë, me rajonin që aktualisht varet tërësisht nga importet nga një treg i dominuar nga Kina.

Bashkimi Evropian importon 99% të elementeve të tij të rrallë të tokës nga vendi, sipas një raporti të vitit 2020 – dhe minimi i tyre më afër shtëpisë është identifikuar si një objektiv kyç për bllokun.

Në fjalimin e saj në vitin 2022, presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen tha se elementët e tokës së rrallë, së bashku me litiumin, i cili përdoret gjithashtu në bateri, do të “bëhen së shpejti më të rëndësishëm se nafta dhe gazi”. BE pret që kërkesa të rritet pesëfish deri në vitin 2030.

Jan Moström, shefi ekzekutiv i LKAB, e quajti zbulimin “lajm të mirë, jo vetëm për LKAB, rajonin dhe popullin suedez, por edhe për Evropën dhe klimën”.

Megjithatë, kompania tha se rruga drejt minierave do të ishte “e gjatë”, me një licencë kërkimi ende për t’u dorëzuar dhe disa vite të tjera kërkimi të nevojshme për të zbuluar shtrirjen e plotë të depozitës.

Nëse shikojmë se si kanë funksionuar proceset e tjera të lejeve brenda industrisë sonë, do të kalojnë të paktën 10-15 vjet përpara se të fillojmë realisht minierat dhe të dorëzojmë lëndët e para në treg,” tha Moström.

Vitin e kaluar, Politico raportoi se vendasit suedezë që jetonin pranë vendeve të mundshme dhe disa aktivistë ishin të shqetësuar për ndikimin e mundshëm të minierave në BE.

Burimi: CNBC