Takimi i Bankës Qendrore Europiane rreth politikave për inflacionin dhe infeksionet omicron në rritje

Me rritjen e inflacionit dhe variantin Omicron Covid që pritet të përhapet në rajon, Banka Qendrore Europiane ka detyrën e palakmueshme të prezantojë të enjten perspektivën e politikës së saj për vitin 2022.

Rritja e kostos së jetesës për zonën e euros (19 vendet që ndajnë euron) arriti një rekord të lartë prej 4.9% në nëntor, ndërsa omicron duket se do të bëhet lloji dominues i koronavirusit me disa ekonomi evropiane tashmë të bllokuara për shkak të variant delta.

Rritja e mprehtë e infeksioneve dhe inflacionit dhe shfaqja e variantit të ri Omicron e ka komplikuar pamjen në një masë sa që Këshillit Drejtues mund t’i duhet më shumë kohë për të vendosur mbi të gjitha detajet e rregullimit të mjetit të tij të politikës jokonvencionale,” tha Dirk Schumacher, një vëzhgues i BQE-së me Natixis, në një shënim të fundit kërkimor.

Institucioni i drejtuar nga Christine Lagarde zhvilloi një program të ri të blerjes së bonove në vazhdën e koronavirusit në mars 2020 për të mbështetur eurozonën. PEPP do të përfundojë në mars 2022 me një zarf total të mundshëm prej 1.85 trilion euro.

BQE ka mbajtur gjithashtu programin e saj të blerjes së aseteve, të njohur si APP, në mes të pandemisë e cila ka një ritëm aktual mujor prej 20 miliardë eurosh. Banka qendrore e ka përdorur këtë program në kombinim me PEPP për të mbështetur ekonominë prej 19 anëtarësh.

Schumacher shtoi se Natixis ende pret një njoftim se programi PEPP do të përfundojë deri në mars dhe “ne presim një sinjal të qartë se APP do të përdoret në një mënyrë më fleksibël”.

Një fokus i madh i takimit të kësaj jave do të jenë projeksionet e reja të stafit për inflacionin dhe rritjen. Ato tregojnë nëse objektivi i inflacionit prej 2% do të arrihet në periudhën afatmesme, që në fund të fundit është mandati kryesor i BQE-së.

Unë shoh një profil inflacioni që duket si një gungë. Pra, është rritur qartë gjatë tre tremujorëve të fundit dhe ne e dimë se sa e dhimbshme është,” tha Lagarde në një konferencë të Reuters më 3 dhjetor.

Ne projektojmë që ai të bie përfundimisht për vitin 2022,” shtoi ajo.

APP fleksibël

Një tjetër pyetje kyçe është se si BQE do ta kalojë fundin e programit PEPP në fund të marsit në një APP më fleksibël dhe potencialisht më të madh, pa provokuar paqëndrueshmëri të madhe të tregut dhe pa mbajtur kushtet financiare në kushte “të favorshme”. BQE pritet të theksojë nevojën për fleksibilitet.

Fleksibiliteti, sipas mendimit tonë, nënkupton ndryshimin e blerjeve në varësi të perspektivës së inflacionit dhe kushteve të financimit, dmth. ruajtja e parimit të ‘kushteve të favorshme financimi’ që karakterizojnë PEPP-në,” tha në një shënim Spyros Andreopoulos, një ekonomist i lartë evropian në BNP Paribas.

Kjo pikëpamje është mbështetur nga retorika e fundit e BQE-së që ka theksuar nevojën për të ruajtur fleksibilitetin, në krahasim me angazhimin paraprak për një vëllim fiks blerjesh.

Burimi: CNBC