Tesla po ndërton fabrikë të re në Kinë?

Kompania e makinave elektrike të Elon Musk, Tesla, thotë se po zgjerohet në Kinë ndërsa po ndërton një fabrikë të re për të prodhuar bateritë e saj në shkallë të gjerë. Fabrika në Shangai do të jetë në gjendje të prodhojë 10,000 nga njësitë e saj të ruajtjes së energjisë “Megapack” në vit, thotë firma.

Megapack është një bateri shumë e madhe që mund të përdoret për të ndihmuar në stabilizimin e rrjeteve të energjisë dhe për të parandaluar ndërprerjet e energjisë. Tesla tashmë ka fabrikën e Megapack në Kaliforni, e cila gjithashtu prodhon 10,000 njësi çdo vit.

Musk tha në Twitter se fabrika e re kineze do të jetë përveç fabrikës së Tesla-s në SHBA. Puna për ndërtimin e fabrikës së re Megapack në Kinë pritet të fillojë më vonë këtë vit, ndërsa prodhimi i baterive pritet të nisë deri në verën e vitit 2024, sipas medias shtetërore kineze Xinhua.

Kina është prodhuesi më i madh i baterive, të cilat Tesla do të jetë në gjendje të përdorë për të rritur prodhimin dhe për të ulur kostot. Njoftimi erdhi pasi qeveria amerikane ka ushtruar presion ndaj kompanive amerikane që të bëhen më pak të varura nga Kina në mes të tensioneve në rritje midis Pekinit dhe Uashingtonit.

Vitin e kaluar, firmat amerikane të teknologjisë që marrin fonde federale u ndaluan nga administrata Biden të ndërtonin objekte të “teknologjisë së avancuar” në Kinë për 10 vjet.

Burimi: https://businessmag.al/tesla-po-nderton-fabrike-te-re-ne-kine/