Tesla po ndërton një robot humanoid për punë ‘të mërzitshme, të përsëritura dhe të rrezikshme’

Elon Musk tha të enjten në mbrëmje në Tesla’s AI Day se kompania po ndërton një robot humanoid dhe ndoshta do të ketë një prototip vitin e ardhshëm.

“Në thelb do të fillojë të merret me punë që janë të mërzitshme, të përsëritura dhe të rrezikshme,” tha Musk për robotin Tesla (TSLA). “Cila është puna që njerëzit më së paku do të donin të bënin?”

Musk nuk tha nëse do të shitej ose për sa. Roboti do të ketë një ekran të pozicionuar aty ku do të ishte fytyra e njeriut për të shfaqur “informacione të dobishme”, tha Musk.

Musk tha se roboti do të kishte një ndikim “të thellë” në ekonomi. Ai tha se puna fizike do të ishte një zgjedhje në të ardhmen dhe se do të nevojiteshin të ardhura bazë universale. Musk është ndër udhëheqësit e Silicon Valley që kanë paralajmëruar se teknologjia mund të eliminojë punët e shumë njerëzve, kështu që disa njerëz do të kenë nevojë për një burim tjetër të ardhurash.

“Por jo tani sepse ky robot nuk punon,” shtoi Musk.

Robotët njerëzorë kanë qenë prej kohësh një magjepsje në kulturën pop. Por krijimi i një roboti të ngjashëm me njeriun që mund të kryejë detyrat njerëzore është provuar që është tepër i vështirë. Inteligjenca artificiale është përmirësuar me shpejtësi, por mbetet shumë prapa aftësive të përgjithshme edhe të një fëmije të vogël. Aplikimet robotike janë kufizuar në detyrat themelore në mjedise të thjeshta, të tilla si bartja e mallrave në një fabrikë, ose fshirja autonome e një shtëpie.

Puna novatore e Musk në Tesla dhe SpaceX kanë prishur industrinë e automobilave dhe hapësirës. Por ai gjithashtu fitoi një reputacion për mungesën e afateve dhe premtimet e tepërta. Musk nuk ka përmbushur shumë pretendime agresive se kur automjetet vetëlëvizëse Tesla do të jenë gati për përdorim komercial masiv. Administrata Kombëtare e Sigurisë në Trafikun e Autostradave po heton sigurinë e software-t autonom të drejtimit të Tesla-s, dhe dy senatorë amerikanë i kanë kërkuar Komisionit Federal të Tregtisë të hetojë nëse tregtimi i software-t të tij autonom nga Tesla është mashtrues.

Musk e përshkroi robotin si një shtrirje të punës së Tesla për të ndërtuar automjete vetë-drejtuese. Roboti do të përdorë të njëjtin çip kompjuterik dhe do të lundrojë me tetë kamera, jo të ndryshme nga automjetet e Tesla-s.

Musk tha se roboti do të qëndrojë 170 centimetra i gjatë, do të peshojë 57 kilogramë, do të jetë në gjendje të mbajë 20 kilogramë dhe të lëvizë 8 kilometra në orë.

“A mund të flisni me të dhe të thoni, “të lutem shko në dyqan dhe më sill ushqimet e mëposhtme.’ Një gjë e tillë. Unë mendoj se ne mund ta bëjmë atë.”-tha Musk.

Musk tha se Tesla do të fillonte duke i dhënë robotit pesë gishta në secilën dorë, por kjo mund të ndryshojë.

Musk tha në AI Day se Tesla donte të tregonte se ishte më shumë se një kompani e makinave elektrike. Disa nga punonjësit e tij dhanë prezantime ku tregonin ekspertizën e Tesla-s në inteligjencën artificiale, e cila është kritike për zhvillimin e makinave vetë-drejtuese ose një roboti humanoid.

Musk gjithashtu bëri shaka se roboti do të ishte miqësor.

“Shpresojmë që kjo të mos shfaqet si në një film shkencor distopik,” tha Musk.

Burimi: CNN