TESTI I RI I GJAKUT MUND TË GJEJË 50 LLOJE TË KANCERIT

Një test i thjeshtë gjaku që mund të zbulojë më shumë se 50 lloje të kancerit para se të ketë ndonjë shenjë të sëmundjes, kanë thënë shkencëtarët.

Testi është duke u drejtuar nga NHS England dhe u drejtohet njerëzve të moshës 50 vjeç dhe më të vjetër që janë në rrezik më të lartë të sëmundjes.

Është në gjendje të identifikojë shumë lloje të kancerit që janë të vështira të diagnostikohen herët, të tilla si koka dhe qafa, vezoret, pankreasit, ezofagut dhe disa kancere të gjakut.

Dr Eric Klein, kryetar i Institutit Urologjik dhe të Veshkave Glickman, Klinika Cleveland, Cleveland, SH.B.A., dhe autori i parë në letër, tha: “Gjetja e kancerit në fillim, kur trajtimi ka më shumë gjasa të jetë i suksesshëm, është një nga mundësitë më të rëndësishme që kemi për të zvogëluar barrën e kancerit. Këto të dhëna sugjerojnë që, nëse përdoren së bashku me testet ekzistuese të zbulimit të kancerit, ky test mund të ketë një ndikim të thellë në mënyrën se si zbulohet kanceri dhe, në fund të fundit, në shëndetin publik.”

Testi, i zhvilluar nga kompania Grail me bazë në SHBA, kërkon ndryshime kimike në fragmente të kodit gjenetik – ADN pa qeliza (cfDNA) – që rrjedhin nga tumoret në qarkullimin e gjakut.

Shkencëtarët hulumtuan performancën e testit në 3’537 persona – 2’823 persona me kancer dhe 1’254 persona pa kancer.

Ai identifikoi saktë kur kanceri ishte i pranishëm në 51.5 për qind të rasteve, në të gjitha fazat e sëmundjes dhe zbuloi gabimisht kancerin në vetëm 0.5 për qind të rasteve.

Në tumoret e ngurta që nuk kanë ndonjë opsion shqyrtimi – të tilla si kanceri i ezofagut, mëlçisë dhe pankreasit – ndjeshmëria e përgjithshme (aftësia për të gjeneruar një rezultat pozitiv) të testit ishte dy herë (65.6 përqind) sesa ajo për tumoret e ngurta që kanë opsione zbulimi, të tilla si kanceri i gjirit, zorrëve, qafës së mitrës dhe prostatës.

Ndërkohë, ndjeshmëria e përgjithshme në kanceret e gjakut, të tilla si limfoma dhe mieloma, ishte 55.1 përqind.

Testi identifikoi saktë gjithashtu indin në të cilin ishte vendosur kanceri në trup në 88.7 përqind të rasteve.

Dr Klein tha: “Ne besojmë se kanceret që hedhin më shumë cfDNA në qarkullimin e gjakut zbulohen më lehtë. Këto kancere gjithashtu ka më shumë të ngjarë të jenë vdekjeprurëse dhe hulumtimet paraprake tregojnë se ky test i zbulimit të hershëm zbulon më shumë këto lloje të kancerit.”

“Kanceret si prostata hedhin më pak ADN se tumoret e tjerë, prandaj testet ekzistuese të zbulimit janë akoma të rëndësishme për këto kancere.”-shtoi ai.

Rezultatet e pilotit të NHS Grail, i cili pritet të fillojë në vjeshtën e vitit 2021 dhe do të përfshijë 140’000 pjesëmarrës, pritet nga 2023.

Profesor Peter Johnson, drejtor kombëtar klinik i NHS për kancerin, tha: “Ky studim i fundit siguron prova të tjera se testet e gjakut si ky mund të ndihmojnë NHS të përmbushë synimin e tij ambicioz për të gjetur tre të katërtat e kancerit në një fazë të hershme, kur ato kanë mundësi kurimi.

“Të dhënat janë inkurajuese dhe ne jemi duke punuar me Grail mbi studimet për të parë se si do të performojë ky test në klinikat në të gjithë NHS, i cili do të fillojë shumë shpejt.”-shtoi Prof. Johnson.

Burimi: The Independent