Trump nis platformën e re ‘të komunikimit’

Donald Trump ka lançuar një faqe të re “komunikimi”, e cila thotë se do të publikojë përmbajtje “direkt nga tavolina” e ish-presidentit amerikan. Z. Trump u ndalua nga Twitter dhe u pezullua nga Facebook dhe YouTube pas trazirave të Kapitolit në Janar. Ish presidenti ka lëshuar deklarata me një njoftim për shtyp, të cilat tani do t’i mbajë faqja e internetit. Përdoruesit do të jenë në gjendje të pëlqejnë postimet – dhe gjithashtu t’i ndajnë ato në llogaritë Twitter dhe Facebook.

Këshilltari i lartë i z. Trump, Jason Miller, kishte thënë më parë se do të niste një platformë e re e mediave sociale. “Kjo platformë e re do të jetë e madhe,”-tha ai në mars. Por z. Miller shkroi në Twitter të martën se faqja e internetit e re nuk ishte platforma e mediave sociale që ai kishte nxitur më parë. “Ne do të kemi informacione shtesë që vijnë në atë front në një të ardhme shumë të afërt,”-tha ai.

Uebfaqja thuhet se është ndërtuar nga Campaign Nucleus, një kompani e shërbimeve dixhitale, e krijuar nga ish-menaxheri i fushatës së z. Trump Brad Parscale. Disa postime në site përsërisin pretendimet e rrëzuara se zgjedhjet presidenciale të vitit të kaluar ishin të manipuluara.

Faqja e re u lançua pak para një vendimi nga Bordi Mbikëqyrës i Facebook nëse Facebook kishte të drejtë ta ndalonte z. Trump.

Paneli mbështeti ndalimin, por tha që Facebook duhet të shqyrtojë nëse duhet të jetë i përhershëm dhe të zbatojë rregulla të qëndrueshme për të gjithë përdoruesit. Kjo mund të lërë derën e hapur për kthimin e zotit Trump në Facebook dhe Instagram në të ardhmen.

Ish presidenti përdori faqen e tij të re për të etiketuar Facebook – së bashku me Twitter dhe Google – “një turp i plotë”. “Fjala e lirë i është hequr Presidentit të Shteteve të Bashkuara sepse të çmendurit radikalë të majtë kanë frikë nga e vërteta,”-tha ai.

Njerëzit e vendit tonë nuk do ta mbështesin atë! Këto kompani të korruptuara të mediave sociale duhet të paguajnë një çmim politik dhe nuk duhet të lejohen më kurrë të shkatërrojnë dhe të vendosin procesin tonë zgjedhor.”

YouTube ka thënë se ata do të riaktivizojnë llogarinë e Z. Trump kur kërcënimi i “dhunës në botën reale” të zvogëlohet. Twitter, ku Z. Trump kishte 88 milion ndjekës, e ka ndaluar atë përgjithmonë. Një zëdhënës i Twitter tha për BBC: “Në përgjithësi, shpërndarja e përmbajtjes nga faqja e internetit e referuar lejohet për sa kohë që materiali nuk shkel Rregullat e Twitter“.

Burimi: BBC